Hlavní obsah

Volební temno. Statistikům vypadává web, narychlo spustili náhradní

Aktualizováno

Volební web Českého statistického úřadu (ČSÚ), ze kterého čerpá data i řada zpravodajských serverů, v sobotu asi půl hodiny po zahájení sčítání zcela vypadl. Zprovoznit se ho podařilo až zhruba po hodině, podle statistiků byl problém na straně externího dodavatele. Úřad narychlo spustil náhradní web.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek do poslanecké sněmovny v krajích

Článek

Web Volby.cz se odmlčel kolem půl třetí odpoledne, znovu naskočil až pár minut před tři čtvrtě na čtyři. Po celou dobu podle statistiků probíhalo zpracování výsledků normálně. „Jde o dočasný výpadek na straně externího dodavatele. Pracujeme na co nejrychlejším vyřešení,” uvedli na Twitteru.

Pro zájemce spustili náhradní web. Po půl čtvrté odpoledne oznámili, že volební web opět funguje. Podle zjištění Novinek ho však i nadále trápí krátkodobé výpadky. To se následně potvrdilo, když ČSÚ znovu odkázal na Volbyhned.cz. „Omlouváme se, Volby.cz opět nefungují,.” uvedli krátce po 16. hodině.

Mluvčí ČSÚ Petra Báčová už ve čtvrtek dle ČTK uvedla, že statistici se na shromažďování a zveřejňování výsledků voleb připravili komplexně. Testovaly se podle ní programy, databáze a přenosy dat a kontrolovala se funkčnost prezentačního systému.

— ČSÚ (@statistickyurad) 21. října 2017

První výsledky byly letos dostupné už ve 14:22, přišly z jihočeské obce Kostelec nad Vltavou. Rekord však obec netrhla, loni přišly první výsledky ještě o tři minuty dříve. První výsledky ze zahraniční statistici obdrželi ve 14:27 z hlavního města Keni Nairobi.

Reklama

Výběr článků

Načítám