Hlavní obsah

Muž si chtěl v Žermanicích udělat selfie z volby. Hodil do urny prázdnou obálku

Právo, plk
Frýdek Místek

Kvůli selfie narušil volby v Žermanicích na Frýdecko-Místecku jeden z místních voličů. Podařilo se mu odpečetit volební urnu, v manipulaci s hlasy i urnou mu zabránili členové volební komise.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volby do Poslanecké sněmovny.

Článek

Nečekaná událost se stala v pátek odpoledne. Muž řádně odvolil a až poté si vzpomněl, že si chtěl udělat selfie, jak volí. Požádal proto okrskovou volební komisi o prázdnou obálku, aby se s ní u urny nafotil. Komise ho podle informací Práva upozornila, že nesmí prázdnou obálku do volební urny hodit, což muž sice přislíbil, ale neudělal.

Rozhodl se proto svou chybu napravit, urnu odpečetil, aby neplatnou obálku vytáhl ven. Jednu z obálek skutečně vytáhl, ale hned ji zase do urny hodil. „Okrsková volební komise mu zabránila v další manipulaci s hlasovací schránkou a opět ji zapečetila. Coby autonomní orgán rozhodla o pokračování hlasování, podle ní událost nenarušila průběh voleb,“ uvedla Miroslava Chlebounová z krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Po incidentu členové komise urnu zpět zapečetili, aby lidé z obce mohli dál hlasovat.

„Krajský úřad pro úplnou transparentnost voleb požádal frýdecko-místecký magistrát o kontrolu při sčítání hlasů v Žermanicích,“ doplnila Chlebounová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám