Hlavní obsah

Odsouzené ženy se hrnuly k urnám. Volím vždycky, řekla jedna z nich

Právo, Aleš Honus
Opava

Jen velmi krátce trvaly letošní sněmovní volby v opavské věznici, kde si svůj trest odpykává více než tři sta odsouzených mužů a žen. Členové komise nejprve po druhé hodině odpolední dorazili na ženské oddělení v Olomoucké ulici a do speciálně upravené místnosti pak začaly přicházet jedna odsouzená za druhou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jako první v opavské věznici odvolila Veronika Černá, odsouzená na deset měsíců.

Článek

Jako první vhodila svůj lístek do urny sedmadvacetiletá Veronika Černá, která si odpykává desetiměsíční trest. Za co byla odsouzena, to už neřekla. Další vězeňkyně Dana Dlabalová už byla o něco sdílnější. „Dostala jsem šest a půl let. Za co? No, peníze. Finanční podvod,“ sdělila.

Muže, kterého podle svých slov zná osobně ještě z předrevoluční doby, však volit nemohla, protože ten kandiduje v jiném kraji. Přestože má odsouzená bydliště v Praze, musela do urny vhodit kandidátku platnou v Moravskoslezském kraji. To jí ale nevadilo, důležitější je podle ní splnit občanskou povinnost, o kterou se nechce ani za mřížemi ochudit.

„K volbám jsem chodila vždycky. I na svobodě, i ve výkonu trestu, kde jsem se účastnila i prezidentských voleb. Půjdu k nim i letos,“ řekla. Zda to bude ještě ve výkonu trestu, anebo na svobodě, se dozví až 1. listopadu, kdy bude soud rozhodovat o jejím podmínečném propuštění, o které si požádala.

Volilo 47 procent

Jak uvedla mluvčí opavské věznice Kateřina Gatnarová, odsouzení mohou v době výkonu trestu volit na základě nahlášení do zvláštního seznamu voličů, který zajišťuje příslušná radnice. V den voleb se do věznice vždy dostaví členové komise s volební urnou a vězněné osoby jsou postupně dle seznamu předváděny do místnosti, která je pro tyto účely řádně připravená. Celá procedura trvá jen několik desítek minut v závislosti na počtu voličů.

Gatnarová dodala, že ve Věznici a ústavu pro výkon zabezpečovací detence Opava bylo letos na výslovnou žádost umožněno volit 159 odsouzeným, z toho bylo 105 žen, které v Opavě převažují. Volební účast ve věznici tak dosáhla 47 procent osob. „Při sněmovních volbách v roce 2013 přitom odvolilo 42 procent voličů z odsouzených,“ doplnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám