Hlavní obsah

Zbraně, sirény i studenti se zmatenými výrazy. V Pardubicích cvičili, co dělat při teroru

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Protiteroristické cvičení integrovaného záchranného systému si prožívaly v závěru týdne Pardubice. Neslo název Agens 2017 a je zatím největším cvičením tohoto druhu v Česku.

Protiteroristické cvičení v PardubicíchVideo: Zdeněk Seiner, Právo

 
Článek

Teroristé útočí výbušninami i nervově paralytickou látkou. Evakuace postihla už ve středu stovky lidí, jsou mezi nimi i děti ze škol a mateřských škol.

„Teroristické útoky jsou stále častěji zaměřovány na takzvané měkké cíle, tedy místa s vysokou koncentrací osob a nízkou úrovní zabezpečení proti násilným útokům. Proto jsme letošní cvičení zaměřili na předškolní a školská zařízení. Náročnost jednotlivých cvičení v Pardubicích se navíc snažíme postupně zvyšovat. Zatímco v předchozích letech se evakuace týkala maximálně 300 osob, letos jich bude téměř 800,“ řekl Jiří Kyncl, vedoucí oddělení krizového řízení Magistrátu města Pardubic.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Průběh protiteroristického cvičení v pardubickém univerzitním areálu

Evakuovány byly tři základní školy na dvacetitisícovém sídlišti Polabiny a mateřská škola Pastelka.

Útok sarinem

Ve čtvrtek dopoledne hasiči, policisté, záchranáři a další členové integrovaného systému v počtu stovek lidí a desítek vozidel s majáčky a sirénami vyrazili do vysokoškolského kampusu Cihelna.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Průběh protiteroristického cvičení v pardubickém univerzitním areálu

„Tady probíhá nácvik zásahu složek integrovaného záchranného systému na částečně uskutečněný teroristický útok za použití výbušniny a menšího množství nervově paralytické látky Sarin,“ řekl Právu Kincl. Věrohodnosti cvičení přispěli i desítky studentů, kteří se ochotně „váleli na trávnících mezi kolejními bloky“, mnozí věrohodně předstírali zasažení, dezorientaci nebo bolestivé zranění.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Věrohodnosti cvičení přispěli i desítky studentů, kteří předstírali bolestivé zranění.

Páteční závěr cvičení už bude mít štábní charakter, budou vyhodnocovány klady a zápory, pojmenována bolavá místa, chyby v komunikaci v zásazích. I pro laika bylo ve čtvrtek postřehnutelné, že hasiči se ze svých základen na místo teroristického útoku kvůli ucpaným ulicím dostali o několik minut pomaleji, než scénář cvičení původně předpokládal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám