Hlavní obsah

Zaorálek požaduje hlavu šéfa Finanční správy Janečka, Pilný ho neodvolá

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) v reakci na výzvu volebního lídra ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v úterý zopakoval, že šéfa Finanční správy Martina Janečka odvolávat nehodlá. Zaorálek chce Janečkovo odvolání navrhnout kvůli údajnému zneužívání zajišťovacích příkazů. Skončit by podle něj měla i Pilného náměstkyně Alena Schillerová.

Foto: Novinky

Ministr financí Ivan Pilný (ANO)

Článek

Pilný vyzval Zaorálka, aby svá podezření, že stát byl použit k likvidaci nepohodlných konkurentů Agrofertu, který před převedením do svěřenských fondů vlastnil šéf ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš, sdělil orgánům činným v trestním řízení. Ministerstvo financí prý do činnosti úřadu nijak nezasahuje.

Podle Zaorálka jsou Janeček i Schillerová odpovědní za postup finančních úřadů v souvislosti s užíváním zajišťovacích příkazů. Reagoval tím na reportáž serveru Seznam Zprávy, podle níž stát bez jakéhokoli důkazu zlikvidoval firmu KM Plus na výrobu chemikálií. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

„Jak pan Zaorálek nepochybně ví, odvolání generálního ředitele Finanční správy či náměstka ministra financí je plně v režimu služebního zákona. Jedná se o sdílenou kompetenci státního tajemníka a ministra financí, které se striktně řídí režimem zákona o státní službě. Vzhledem k tomu, že současná vláda je plně funkční, nebudu na rozdíl od pana ministra Zaorálka předkládat žádné podobně unáhlené návrhy na odvolání," uvedl Pilný, který tak již poněkolikáté zopakoval, že Janečka odvolávat nehodlá.

O Janečkově odvolání se nehovoří poprvé

Snahy o Janečkův konec v čele úřadu se kvůli zajišťovacím příkazům objevovaly již v květnu v době Pilného nástupu do čela ministerstva, kde nahradil odvolaného Babiše. V září se Pilný za Janečka postavil znovu.

„Vzhledem k počtu zajišťovacích příkazů a k tomu nepatrnému procentu (firmami) vyhraných sporů nemám důvod pana ředitele odvolávat,” řekl tehdy. „Nechci říct, že tam nejsou nějaké excesy, tohle by se určitě stávat nemělo. Ale ten systém jako takový je správný,” dodal.

K aktuální kauze ministerstvo uvedlo, že v případě firmy KM Plus měla Finanční správa pro svůj postup „prokazatelné důvody, jak ostatně potvrdily i dva rozsudky krajského soudu”. Zmiňuje verdikty Krajského soudu v Hradci Králové z 10. května 2007, které měly žalobu firmy KM Plus zamítnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám