Hlavní obsah

Česko pošle dalších 20 miliónů do Iráku

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko pošle dalších dvacet miliónů korun jako dar Iráku. Ve středu bude o návrhu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) rozhodovat vláda. Peníze jsou součástí finanční pomoci této zemi při zvládání situace uprchlíků, kteří utekli v důsledku konfliktu s Islámským státem.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Pohled na tábor Hamam Alil u Mosulu. Ilustrační foto

Článek

Česká republika tak plní svou strategii pomáhat lidem přímo v regionu, odkud pocházejí, aby se předcházelo jejich migraci do Evropy.

3,4 miliónu vnitřně vysídlených osob

Podle zprávy ministerstva vnitra, kterou Právo získalo, žije v Iráku více než 3,4 miliónu tzv. vnitřně vysídlených osob, tedy Iráčanů, kteří museli opustit své domovy. Navíc je zde 244 tisíc Syřanů, kteří sem prchli ze své země.

Uprchlíci žijí často pod úrovní chudoby, nemají v táborech dost vody, elektřiny i základních služeb včetně lékařské péče.

Bez pomoci zvenčí se země neobejde. „Dar bude konkrétně směřovat do provincie Dohuk a do okresu Al-Hamdaniya hostících nejvíce uprchlíků a vnitřně vysídlených osob, které utekly před boji v Mosulu a Tal Afaru. Bude využit na poskytnutí lékařské péče, zajištění dodávky vody, elektřiny a obnovu školského zařízení,“ uvádí zpráva vnitra.

„Finanční podpora bude vyváženě směřována jak do území pod samosprávou iráckého Kurdistánu, tak do území pod centrální správou Irácké republiky,“ píše se v dokumentu.

Během tří let 300 miliónů

Česká vláda chce letos na pomoc zemím postiženým migrací poslat 150 miliónů korun. Vedle 20 miliónů pro Irák již schválila 55 miliónů pro Jordánsko, 28 miliónů pro Makedonii, 27 miliónů pro Srbsko a 24 miliónů poslaly vnitro a Úřad vlády fondu EU pro Afriku.

Během dvou uplynulých let ČR poslala na zvládnutí migrace také již 150 miliónů korun. Peníze směřovaly do Iráku, Jordánska a Libanonu většinou prostřednictvím Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Loni např. pomohla pěti milióny rozšířit ubytování pro nezletilé dívky bez doprovodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám