Hlavní obsah

Nečasová ve sporu s piráty o karikaturu neuspěla, ti jí poděkovali za reklamu

Novinky, jas

Jana Nečasová (dříve Nagyová) neuspěla u prvoinstančního soudu s požadavkem na stažení karikatury z pirátského vězeňského autobusu. Strana to v úterý oznámila v tiskové zprávě. Již dříve soud zamítl návrh na předběžné opatření. Šéf strany Ivan Bartoš Nečasové poděkoval za reklamu.

Foto: Pirátská strana

Pirátský autobus s karikaturami

Článek

Kritika Nečasové ze strany pirátů ve formě karikatury, na níž je jako loutkovodička svého chotě, je podle soudu přípustná a přiměřená.

„Slogan 'Kauza Nagyová a zneužití rozvědky' a původní příjmení žalobkyně 'Nagyová' lze využít v rámci politické kampaně a při vymezení se žalovaného vůči jiným politickým subjektům a kauzám. Slogan je pak pouze skutkovým tvrzením, nikoliv hodnotícím soudem, přičemž není nijak expresivní, či dokonce vulgární,” konstatoval soud.

Tím, že strana její původní příjmení využila na svém volebním autobuse, nedošlo „k ohrožení jejího života, zdraví či vážnosti”, konstatoval dále soud a připomněl, že coby osoba veřejného zájmu „je povinna snášet důsledky vyvozené z její politické odpovědnosti a akceptovat větší míru kritiky”.

„Děkujeme nejaktivnější dobrovolnici pirátské kampaně paní Nečasové za podporu a pomoc. Jsem rád, že překročila svůj stín a podpořila liberální protikorupční stranu na cestě do Sněmovny, její žaloba nám pomohla v kampani, přestože účelem autobusu nebylo žaloby vyprovokovat,” uvedl Bartoš v reakci na verdikt soudu, který podle něj potvrdil, že je možné „dělat si legraci z politiků formou karikatury”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám