Hlavní obsah

Náčelník Horské služby Klepš je po kolapsu ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náčelník Horské služby Krkonoše 53letý Adolf Klepš je po nedělním srdečním kolapsu napojený na umělou plicní ventilaci v královéhradecké fakultní nemocnici. Jeho stav je podle lékařů stabilizovaný, ale vážný.

Foto: Novinky

Adolf Klepš

Článek

„Všechno ukáže čas a jestli mozek během dlouhodobé resuscitace v podmínkách, v jakých se dělala, dostával nějaký kyslík. Děláme všechno proto, aby přežil,“ potvrdil mluvčí nemocnice Zdeněk Tušl.  Příčinu srdečního kolapsu na vrcholu 1603 metrů vysoké Sněžce lékaři doposud s určitostí nediagnostikovali. „Zdravý člověk s dostatkem pohybu, který se náhle skácí. Myslíme si, že mohlo jít o srdeční arytmii. Žádný infarkt ani náhlá cévní mozková příhoda,“ uvedl Tušl.

Klepš se spolu se souputníky z TOP 09 v neděli zúčastnil tradičního výstupu na nejvyšší českou horu. Cestu Obřím dolem zvládl v doprovodu rodiny bez problémů. Krize přišla krátce po osmikilometrovém výstupu s převýšením 750 metrů na vrcholu Sněžky, kde Klepš náhle zkolaboval. Srdce se mu zastavilo okolo třetí hodiny odpoledne.

Drama na Sněžce

První pomoc mu okamžitě poskytl exministr zdravotnictví Leoš Heger společně s mladým polským kolegou. Resuscitaci dělali oba lékaři holýma rukama bez pomůcek a léků. „Chvíli jsme stoupali společně s odpočinkem v Obřím sedle. Vypadal fit, v pořádku. Později mě k němu na vrcholu, kde bylo strašné množství lidí, volali.  Byl jsem u něho možná za půl minuty. Ležel za kapličkou sv. Vavřince. Okamžitě jsem začal s resuscitací,“ popsal nedělní drama na Sněžce Heger. Zhruba za pět minut podle jeho slov dorazili polští záchranáři s defibrilátorem.

„Problém byl, že to trvalo poměrně dlouho. Polákům se srdce nezdařilo nahodit. Klepše přivedla po možná třech pokusech k životu posádka letecké záchranky, ale zůstal v bezvědomí,“ dodal Heger.

Pacienta posléze dopravil vrtulník na specializované pracoviště královéhradecké nemocnice. „Pokud vás to potká u někoho známého, je to rána. Takových situací jsem v životě moc neabsolvoval. Tím víc jsem obdivoval naprosto profesionální přístup letecké záchranky,“ dodal Heger.

Zanedlouho po kolapsu Klepše dorazila na vrchol Sněžky i česká Horská služba. „Defibrilátor je součástí výbavy každého zásahového vozidla. Trasa z Pece na Sněžku trvá okolo dvaceti minut, pokud lidé nedělají potíže, což se často stává, a uhnou autu z tratě,“ uvedl Klepšův zástupce Pavel Jirsa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám