Hlavní obsah

Německá muslimská aktivistka v Praze představila petici za evropský zákon proti extremistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie by měla přijmout společná pravidla pro boj s náboženským extremismem, která by omezila hrozbu teroristických útoků. Řekla to německá aktivistka, spisovatelka, bojovnice za lidská práva Seyran Ateşová, když v Praze představila evropskou petici za přijetí legislativy pro společný boj s terorismem. Ateşová je umírněná muslimka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Německá spisovatelka, aktivistka a islámská bojovnice za lidská práva Seyran Ateşová

Článek

Aby se Evropská komise peticí zabývala, je třeba pod ni získat nejméně milión podpisů z alespoň sedmi členských států.

„Islamistický terorismus je jednou z nejvážnějších hrozeb všude v Evropě. Česko v tomto může být výjimkou, ale to je dáno jeho specifickou demografickou strukturou,” uvedla v pondělí. Příčinou podle ní je skutečnost, že se v řadě zemí nezdařila integrace přistěhovalců, ti nemají žádnou životní perspektivu, a proto snadno podlehnou islamistické propagandě.

Utnout penězovody z Kataru a Turecka

Radikální propaganda se podle ní rozšiřuje zejména díky síti mešit, které jsou neprůhledně financovány ze zahraničí. Ateşová uvedla, že za posledních deset let získaly organizace radikálního Muslimského bratrstva v Evropě přes 120 miliónů eur (3,1 miliardy Kč) z Kataru. Turecko zase dává na podporu svých mešit v Evropě ročně dvě miliardy eur (52 miliard Kč).

Ateşová proto žádá zablokování financování extremistických organizací. Je to jeden z požadavků petice, která je dostupná na internetových stránkách www.stopextremism.eu. Kromě toho petice žádá, aby EU přijala společnou definici extremismu a aby si úřady v jednotlivých státech Unie vyměňovaly informace o extremistech. Podle petice by EU také měla zastavit extremistickou propagandu ve společnosti i na sociálních sítích.

Neschopnost ostatních nahrála AfD

Aktivistka podotkla, že islámský extremismus měl dopad i na výsledek nedělních parlamentních voleb v Německu. Výrazný úspěch protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) podle ní lze vysvětlit i tím, že ostatní strany nedokázaly věrohodně říct, jak se vypořádají s politickým islámem.

„AfD ale staví každého muslima do pozice extremisty. Podle nás jsou lepší způsoby, jak bojovat s náboženským extremismem, než posilovat předsudky vůči muslimům,” řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám