Hlavní obsah

Další fáze EET se odkládat nebudou, ANO s ČSSD nevěřily v pětiminutovou debatu

Devítiměsíční odklad na spuštění dalších fází elektronické evidence tržeb (EET) ve středu ve Sněmovně neprošel. Návrh z dílny poslanců KDU-ČSL a STAN zablokovali sociální demokraté a ANO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Poslanec STAN Jan Farský návrh odůvodnil tím, že již nyní většina stran hovoří o potřebě úprav EET. Po říjnových volbách může nastat podle poslance zjitřená politická atmosféra. „Na ty změny reálně v čase mezi volbami a 1. březnem nebude čas,” uvedl. Předlohu proto autoři navrhli tak, aby ji poslanci mohli schválit zrychleně už v prvním čtení. Projednání by podle Farského zabralo pět minut.

Návrh na zařazení bodu na program schůze vetoval za kluby ČSSD a ANO předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák. „Pro tento krok nemám pochopení, určitě by to nebylo pět minut,” konstatoval. Na předlohu starostů a lidovců se tak v tomto volebním období s největší pravděpodobností už nedostane.

Tržby musejí elektronicky evidovat od loňského prosince restaurace a ubytovací zařízení, od začátku letošního března podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu.

Třetí fáze EET má začít od března příštího roku a bude se týkat občerstvení nebo farmářských trhů, čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018. Odklad by přinesl čas pro vyhodnocení dopadů dvou předchozích fází.

Reklama

Výběr článků

Načítám