Hlavní obsah

Naprosto absurdní, zlobí se ODS kvůli zpřísnění pravidel ve školkách

Právo, tin
Aktualizováno

Situace v mateřských školách, kde děti v povinném předškolním roce mají stejné povinnosti jako školáci, co se týče omluvenek, nazdvihla ze židle ODS. Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura vyzval ministra školství Stanislava Štecha (ČSSD), aby problém řešil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Jak Právo v pondělí upozornilo, poté, co začala platit novela školského zákona, která zavedla povinný předškolní rok, některé školky začaly po rodičích chtít, aby omlouvaly své děti písemně a dlouho dopředu. Za dvacet hodin absence pak školka nahlašuje rodiče na OSPOD neboli sociálku. Doposud se ve školkách tak přísná pravidla neplatila, rodiče řešili omlouvání ratolestí domluvou či SMS zprávou. [celá zpráva]

„Vyzývám ministra školství, aby neprodleně a rychle zasáhl. Aby vydal metodický pokyn, jak přesně se mají školky zákonem řídit, aby si zákon nevykládaly po svém,“ uvedl na mimořádném tiskovém brífinku Stanjura.

Takový postup je naprosto absurdní a jde proti zájmům jak rodičů, tak samotných mateřských škol
první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Novela školského zákona je podle Stanjury příkladem zbytečné byrokracie, která nic neřeší. „Chceme, aby dopad na rodiče byl co nejmenší, aby předškolní děti měly stejný režim jako menší děti,“ uvedl předseda poslanců ODS.

„Takový postup je naprosto absurdní a jde proti zájmům jak rodičů, tak samotných mateřských škol. Ti, kdo posílali děti do školky, tak budou činit i nadále, ale přibydou jim k tomu další nesmyslné povinnosti. Ti, kdo děti do školky neposílali, to dělat stejně nebudou, protože školka je nijak nedohledá,“ doplnila jej první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, která připomněla, že podle médií nenastoupily do povinného předškolního roku tisíce dětí a stát nemá páky na jejich dohledání.

Zbytečná panika, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo školství se brání a tvrdí, že jde o zbytečnou paniku. „Povinný předškolní rok se zavedl především proto, že máme jeden z nejvyšších počtů odkladů školní docházky v Evropě. Týká se deseti procent dětí. Paniku kolem omlouvání považujeme opravdu za zbytečnou, věci týkající se OSPOD považujeme za nejzazší možnost, předpokládáme, že k tomu vůbec nebude docházet,“ řekla Právu Jarmila Balážová z tiskového oddělení ministerstva školství.

„Hlavní důraz bude stále, tak jako doposud, na domluvě ředitelů mateřských škol s rodiči,“ doplnila Balážová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám