Hlavní obsah

Ve schránkách z makovic věže Staroměstské radnice našli radní dopis z roku 1949 i tehdejší tisk

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na Staroměstské radnici v Praze otevřeli představitelé hlavního města v pátek před polednem čtyři tubusy a několik svitků, které se našly v makovicích radniční věže. Ve schránkách se ukrýval dopis z roku 1949, pamětní listiny, tehdejší tisk i československé bankovky a mince.

Záznam: Otevření schránek nalezených v makovicích věže Staroměstské radniceVideo: Novinky

 
Článek

Mezi čtyřmi tubusy, které byly nalezeny v úterý, byly dva z roku 1949 a zbylé z roku 1984. „Čekal jsem, že tam bude nějaká zpráva, ale nečekali jsme, že tam budou čtyři tubusy,” řekl ČTK restaurátor Pavel Filip, který schránky nalezl.

Radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice), Ivana Síbrtová z pražského oddělení státní správy památkové péče a restaurátoři v nich našli různé dokumenty. V prvním tubusu z poválečné doby objevili oficiální dopis, v němž jeho autoři zmiňují poškození radnice během Pražského povstání v květnu 1945.

Je zde také uvedeno, že po únorovém převratu byla všem obyvatelům zajištěna klidná budoucnost. Podle dopisu, který byl do schránky vložen 28. října 1949, se na opravu radnice složil celý národ.

Ve druhém tubusu radní našli stránky z novin z roku 1949, také pamětní zápisy o řemeslnících či opravářích radnice, další od klempířů nebo tesařského závodu.

V tubusech z roku 1984 našli opět tehdejší listy, mimo jiné Hospodářské noviny, také pamětní listinu, v níž je zmíněno, že náklady na opravu radnice se vyšplhaly na pět miliónů tehdejších Kčs. Radní ze schránek vytáhli i několik bankovek a mincí.

Co s dobovými mincemi, bankovkami a dokumenty bude dále, se rozhodne do tří měsíců, kdy se má věž v rámci probíhající rekonstrukce znovu zpřístupnit veřejnosti. Část z nalezených věcí se do věže zřejmě vrátí, část skončí v národních archívech, odhadli po otevření schránek historici a zástupci Prahy.

Rekonstrukce potrvá do podzimu 2018

„Schránky byly zacínované, jedna z nich je označena datem poslední opravy radnice, tedy po druhé světové válce,” sdělil ještě před otevřením schránek Novinkám mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Do makovic, tedy malých kupolí na vrcholcích věží, se při dokončení stavby často ukládaly různé cennosti nebo také dobové dokumenty, sloužící jako vzkaz budoucím generacím. Stejně chtějí postupovat radní i nyní, jak bude jejich vzkaz vypadat, se ale teprve rozhodne.

Věž Staroměstské radnice nyní prochází rekonstrukcí, která začala letos na jaře a skončit by měla na podzim příštího roku. Pro veřejnost je věž zcela uzavřena do konce letoška. Od prosince 2017 do dubna 2018 nebude přístupná radniční kaple a v období leden 2018 až květen 2018 bude demontován pražský orloj.

Stavba dominanty pražského Starého Města byla dokončena ve 14. století. Jižní stranu věže vysoké 69,5 metru zdobí orloj z roku 1410, který byl v pozdější době dále upravován a zdokonalován, mimo jiné mistrem Hanušem. Kalendářní desku se zvěrokruhem pro něj zhotovil Josef Mánes, dosazena byla ve druhé polovině 19. století.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám