Hlavní obsah

Vyroste vám tu čínská pneumatikárna, oznámil Zeman v Ostravě

– Ostrava
Právo, Denisa Doležalová

Prezident Miloš Zeman zahájil v úterý svou návštěvu Ostravy oznámením, že si Moravskoslezský kraj vybral čínský výrobce pneumatik pro vybudování své nové továrny. Práci by v ní mohlo najít až 1500 lidí. Zeman rovněž vyzval zastupitelstvo města, aby podalo trestní oznámení na Zdeňka Bakalu kvůli situaci kolem těžební firmy OKD.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Zeman na krajském zastupitelstvu s moravskoslezským hejtmanem Ivo Vondrákem

Článek

Zeman do Ostravy dorazil v úterý dopoledne společně se svou ženou Ivanou. Třídenní návštěvu kraje zahájil v centru Ostravy na krajském úřadě, kde o záměru čínské firmy mimo jiné informoval. Zastupitele kraje rovněž upozornil, že jim zde chátrá na 14 zámků.

„V Číně jsem jednal s pneumatikárnou zhruba o stejné velikosti, jako je firma Nexen, která bude investovat v průmyslové zóně v Žatci v Ústeckém kraji. A výsledek jednání zatím je takový, že si čínská pneumatikárna vybrala mezi Českem, Polskem a Slovenskem naši republiku a konkrétně Moravskoslezský kraj,“ sdělil s tím, že střízlivý počet nových pracovních míst odhaduje na 1500.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Od moravskoslezského hejtmana dostal Zeman originální koš s houbami.

Jméno investora Zeman neuvedl, o prostory v České republice se ale podle ČTK zajímala společnost Linglong Tire. Podle dřívějších informací by se její investice pohybovala v řádu miliard korun a mohla by být umístěna v připravované průmyslové zóně Nad Barborou v Karviné.

Problém je s umístěním pneumatikárny

Jenže moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) na prezidentovu informaci uvedl, že zatím je vše v řešení a je problém, kam by výrobce pneumatik svou továrnu umístil. „Zóna Nad Barborou v Karviné mu totiž nevyhovuje. Nechce sem vstoupit proto, že oni potřebují 100 hektarů ve tvaru obdélníku, což v Karviné není. Navíc tato průmyslová zóna ještě není připravena. Majitel pozemků zatím nesplnil všechny podmínky, které kraj měl k tomu, aby je mohl vykoupit,“ vysvětloval hejtman.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Zeman věnoval moravskoslezskému hejtmanovi dřevěnou mozaiku na zeď do kanceláře.

Zeman se zmínil i o tom, že by pneumatikárna mohla vzniknout v průmyslové zóně na ostravském letišti v Mošnově. S tím však podle prezidentových slov nesouhlasí město Ostrava. A také hejtman podotkl, že si myslí, že pneumatiky nepatří na letiště. „Určitě není vhodné, aby lidé, když vystoupí z letadla, aby cítili pneumatiky. Protože ať děláte, co děláte, tak ty pneumatiky jsou prostě cítit,“ podotkl Vondrák.

Po návštěvě Ostravy navštíví prezident během úterý a dalších dnů také obce na Opavsku, Novojičínsku a Karvinsku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Při příjezdu před krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám