Hlavní obsah

Na pražském Vítězném náměstí bylo rušno. Zahájení výstavy doprovázely tanky a rakety

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Jako při vojenské přehlídce to v úterý ráno vypadalo před budovou Generálního štábu Armády České republiky. Za doprovodu hudby a přítomnosti těžké vojenské techniky tam nastupovali vojáci do řad a salutovali náčelníkovi štábu Josefu Bečvářovi. Ten slavnostně zahájil výstavu nazvanou 100 let raket.

Na pražském Vítězném náměstí bylo rušno. Zahájení výstavy doprovázely tanky a raketyVideo: Novinky

 
Článek

Pouze do úterních 16 hodin je k vidění i soudobá technika z výzbroje protiletadlového raketového pluku „Tobruckého“ ze Strakonic, stejně jako obrněné vozidlo Dingo, střela KUB nebo ruční přenosné protiletadlové systémy.

Foto: Novinky

Největší atraktcí pro děti byl hlavně obrněný vůz Dingo.

Cílem výstavy je připomenout veřejnosti historii používání raketové techniky. Armáda ČR tuto techniku využívá 25 let.

Rakety napříč historií

„Výstava se skládá z panelů, kde jsou prezentovány samotné počátky moderního vývoje v letech první světové války přes meziválečné období včetně československého vývoje vedeného Ludvíkem Očenáškem, přes období druhé světové války a ten široký vývoj v období války studené,” řekl Novinkám jeden z autorů výstavy z Vojenského historického ústavu Ivo Pejčoch. „Je tam nastíněno i využití raketových technologií pro kosmický výzkum,“ dodal.

Foto: Novinky

Výstava potrvá až do konce října.

„Na panelech je i technika, kterou československá armáda vlastnila v minulosti. Z nichž takové asi nejvýznamnější, třeba i pro nás jako obyvatele, by byly rakety SCUD, což byly rakety, které měly dolet několik set kilometrů a mohly nést i jaderné hlavice, a v případě jaderného konfliktu by tomu tak zřejmě bylo, což by vyvolalo pravděpodobně odpovídající odezvu ze zahraničí. To znamená, že i nás by se dotkl ten jaderný konflikt velice citelným způsobem,“ míní druhý autor výstavy Prokop Tomek.

Nejmodernější přístroj

Na zahájení výstavy byl k vidění i nejmodernější raketový protiletadlový komplet RBS-70, který má v užívání právě raketový pluk ze Strakonic.

„Je to protiletadlový prostředek určený k ničení nízkoletících cílů. Je ale nutnost přímé viditelnosti, protože operátor celou dobu raketu navádí na cíl. Musí se obsluhovat manuálně. Je to hodně citlivé a chce to opravdu jemnou manipulaci s naváděcím systémem, aby opravdu ta raketa zasáhla cíl,“ vysvětlil desátník Arnold Schlehuber s tím, že zbraň je ale přenosná a velmi dobře skladná.

Foto: Novinky

Nejmodernější raketový protiletadlový komplet RBS-70 mají vojáci ve Strakonicích.

Výstava potrvá do konce října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám