Hlavní obsah

Aktivisté musejí podle soudu opustit žižkovské centrum Klinika. Chtějí ještě bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Aktivisté musejí vyklidit pražské Autonomní centrum Klinika i přilehlé pozemky. Pravomocně o tom v úterý rozhodl pražský městský soud. Novým majitelem budovy na pražském Žižkově je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Aktivisté musí z místa odejít do měsíce po doručení rozsudku, zda tak zamýšlejí učinit, zatím nechtěli komentovat.

Člen kolektivu Kliniky Jakub Ort: Za sociální centrum budeme bojovatVideo: Novinky

 
Článek

Obvodní soud dal požadavku SŽDC nepravomocně zapravdu letos v lednu. Státní organizace tehdy poukazovala na to, že aktivisté budovu nadále využívají, ačkoliv smlouva o roční výpůjčce už dávno vypršela. SŽDC chce do objektu po opravách přestěhovat část svých zaměstnanců. [celá zpráva]

„Je škoda, že soud vůbec nepřihlédl k naší argumentaci dobrými mravy a vlastně odmítl zkoumat ten problém v celé té komplexitě,“ řekl Novinkám člen kolektivu Kliniky Jakub Ort.

Aktivisté tvrdí, že to, co plánuje SŽDC, je pro stát nevýhodné a domnívají se, že spíše než o právní problém se jedná o problém politický. „Je otázka, jestli státní organizace opravdu můžou ignorovat zájem lidí, zájem místní komunity, a dělat si s tím domem to, co chtějí, bez ohledu na ostatní,” uvedl Ort.

Jak se k soudnímu verdiktu aktivisté postaví, zatím nechtěl Ort komentovat. „Každopádně my ten čas, který ještě máme, chceme co nejvíc využít, chceme rozhodně za to sociální centrum bojovat. Akce, které jsou naplánované, budou pokračovat, dokud to půjde,“ řekl.

Zatím objekt vyklidit odmítali mimo jiné s poukázáním na obavy, že by pak přestali být pro stát partnery k vyjednávání.

Centrum Klinika vyklidili kvůli nahlášené bomběVideo: Novinky

Klinika v Jeseniově ulici na Žižkově pořádá přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy, zaměřuje se také na pomoc migrantům. V minulosti se stala terčem útoku žhářů zřejmě ze strany extremistů, policie však případ odložila kvůli důkazní nouzi. V objektu byla také několikrát nahlášena výbušnina, nikdy se žádná nenašla.

SŽDC získala budovu od státu loni v říjnu. Po pozdější prohlídce konstatovala, že je „ve znepokojivém stavu”. Radnice Prahy 3 vyzvala policii, aby objekt vyklidila, to ale bude možné až po právní moci rozsudku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám