Hlavní obsah

Češi se Slováky chtějí summit ke dvojí kvalitě potravin

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlády České a Slovenské republiky se na pondělním společném jednání v Lednici dohodly na vzájemné podpoře snah o získání sídel evropských agentur po odchodu Velké Británie z Evropské unie. Kabinety se rovněž dohodly na uspořádání summitu o dvojí kvalitě potravin. Svolat ho chtějí na podzim.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Společné zasedání české a slovenské vlády v Lednici na Břeclavsku. Na snímku zprava předseda české vlády Bohuslav Sobotka a slovenský premiér Robert Fico

Článek

Zatímco Češi by rádi přivítali Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), Slováci si dělají zálusk na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA). Obě země si v prvním kole hlasování své nabídky vzájemně podpoří. O nová sídla pro agentury projevilo zájem 23 měst.

Premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico se rovněž shodli na uspořádání summitu věnovaného dvojí kvalitě potravin. Proběhnout by měl v říjnu v Bratislavě.

„Tohle je téma,” konstatoval Fico, podle něhož je nemyslitelné, aby německý luncheon meat obsahoval vepřové maso a ten, který je prodáván v našich zemích, „kuřecí šmejd”. „Někdo z nás činí občany druhé kategorie,” dodal.

Podle Sobotky by celá snaha měla vyústit ve změnu evropských pravidel pro ochranu spotřebitele. „Začínám být optimistou,” odtušil český premiér k dlouhodobé snaze sjednotit pravidla na celém evropském trhu.

Kabinety se věnovaly rovněž přípravám 100. výročí vzniku Československa v roce 1918.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám