Hlavní obsah

Začal nový školní rok. Uklízečka bude možná prestižnější než poslanec, řekl studentům Zeman

Novinky, zpe, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žákům a studentům základních a středních škol v pondělí skončily dvouměsíční prázdniny a začal nový školní rok. Do prvních tříd letos nastoupí 108 tisíc prvňáčků, což je pokles po několikaletém nárůstu. Více studentů naopak po desetiletí poklesu nastupuje na střední školy. Na jedné z nich zahájil školní rok prezident Miloš Zeman.

Začal nový školní rok. Uklízečka bude možná prestižnější než poslanec, řekl studentům ZemanVideo: Novinky

 
Článek

Zeman navštívil Akademii řemesel Praha – Střední školu technickou. Studentům prvního ročníku řekl, jak je potřeba technické zaměstnání.

„Uvedl bych jeden příklad, který jsem zažil před patnácti lety, když jsem jako premiér dostal do ruky seznam profesí. Mimo jiné tam byla profese rakvář manažer. Hluboce jsem se nad tím zamyslel. Protože když někdo vyrábí rakve, tak zrovna nepotřebuje studovat manažerské příručky,” prohlásil.

Před patnácti lety podle něj chtěl mít každý ze svého dítěte ekonoma, právníka či lékaře. Podle prezidenta se ale ukázalo, že platy těchto lidí začaly klesat a platy lidí v technických oborech začaly stoupat.

Zeman si rýpl i do zákonodárců. „Existuje žebříček prestiže profesí – tam jsou řemeslníci na jednom z čelných míst hned po učitelích, vědcích. Poslanci jsou předposlední. Poslední je uklízečka. Ale jak tak sleduji vývoj, není vyloučeno, že uklízečka se dostane před poslance,” glosoval.

Školní rok zahajoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ten navštívil prvňáčky v Břeclavi.

Exprezident Václav Klaus u příležitosti zahájení školního roku přivítal prvňáky na ZŠ v Žalanech na Teplicku.

V mateřských, základních a středních školách přibude v tomto školním roce proti minulému celkem zhruba 15 000 žáků. Vyšší bude počet dětí zejména na základních školách a v předškolních zařízeních, mírně ale stoupne zřejmě i počet středoškoláků.

Ministerstvo odhaduje, že do školek bude chodit 370 000 dětí, do základních škol 922 900 žáků a do středních škol celkem asi 395 000 studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám