Hlavní obsah

Bývalému šéfovi ÚZSVM hrozí za zneužití pravomocí až 12 let

• Aktualizováno

Bývalý generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Miloslav Vaněk čelí obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kauza se týká smluv úřadu a firmy E-Centrum o mediální spolupráci. Vaněk jimi údajně způsobil státu škodu ve výši téměř šesti miliónů korun. Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci uvedla, že státní zástupce obžalobu podal minulý týden.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ÚZSVM vystupuje za stát před soudy či rozhodci v řízeních týkajících se majetku státu. Vaněk úřad vedl v letech 2003 až 2014, kdy na funkci rezignoval. Vyšetřovatelé tvrdí, že od března 2005 do března 2014 opakovaně zneužil své oprávnění, když z vlastní iniciativy postupně uzavřel několik obsahově stejných smluv s akciovou společností E-Centrum.

Firma měla úřadu poskytovat průběžný servis v oblasti public relations, zejména poradenství při vytváření PR strategie, zastupování úřadu na jednáních s médii nebo přípravu podkladů pro mediální výstupy.

Podle státního zastupitelství Vaněk věděl, že sjednané služby jsou duplicitní, pro potřeby úřadu nadbytečné a při jeho činnosti zůstanou nevyužité. Údajně se totiž kryly s činností oddělení komunikace úřadu, které bylo součástí odboru Kanceláře generálního ředitele ÚZSVM. Nakupované služby tak podle žalobců pro úřad neměly žádný přínos a jejich proplácení bylo nehospodárné.

Úřad firmě vyplatil celkem 7,1 miliónu korun, z nichž společnost odvedla 1,2 miliónu jako DPH. V případě prokázání viny hrozí šestašedesátiletému Vaňkovi pět až 12 let vězení nebo propadnutí majetku.

Firma E-Centrum patří mediálnímu magnátovi Michalu Voráčkovi. Ten řekl před dvěma lety po obvinění Vaňka Hospodářským novinám, že společnost poskytovala úřadu poradenství ohledně arbitráží. Vyvádění peněz z ÚZSVM tak popřel. Deník tehdy uvedl, že v archivech úřadu se od firmy nenašly žádné konkrétní dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám