Hlavní obsah

Úřad dohlížející na strany a volební kampaně odhalil další prohřešky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí ve čtvrtek oznámil, že v souvislosti s blížícími se volbami do Sněmovny zahájil další čtyři řízení pro možné porušení zákona. Informoval o tom šéf Úřadu Vojtěch Weis.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Konkrétní názvy chybujících stran Weis neuvedl. Za prohřešky může úřad ukládat sankce, v těchto případech od deseti do sta tisíc korun.

„V prvním případě se jedná o účast právnické osoby na kampani bez předchozí registrace ve zvláštním registru Úřadu a neoznačení volební kampaně informací o zadavateli a zpracovateli,” přiblížil první prohřešek Weis.

V dalších dvou případech podle úřadu kandidující subjekt a právnická osoba nezajistily, aby volební materiály obsahovaly informaci o zadavateli a zpracovateli. „Ve čtvrtém případě bylo umožněno využití komunikačního média kraje k volební kampani,” uvedl Weis.

Již v polovině srpna se Úřad začal zabývat dvěma pochybeními a avizoval, že další řízení budou následovat. [celá zpráva] Ani tehdy prohřešky nijak nekonkretizoval, média však spekulovala, že se zabývá mimo jiné i knihou šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nazvanou O čem sním, když náhodou spím.

Úřad vznikl letos v Brně. Úkolem instituce je kontrola financování politických stran a hnutí, což dosud dělá kontrolní výbor Sněmovny. Úřad si od něj agendu postupně převezme. Bude hlídat i dodržování stanovených horních hranic nákladů volebních kampaní. U sněmovních voleb je to 90 miliónů korun. Za prohřešky může ukládat finanční sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám