Hlavní obsah

Finanční správa může promluvit o tom, jak „klekla” na FAU. Firma ji zprostila mlčenlivosti

Aktualizováno

Společnosti FAU v úterý vyhověla finanční správě, která ji požádala společnost o zbavení mlčenlivosti. Bez tohoto kroku nemohl úřad komentovat detaily o případu spojovaném v posledních dnech s exministrem financí a lídrem ANO Andrejem Babišem. Finanční správa čelí kvůli uniklé nahrávce podezření, že se na Babišův pokyn pokusila firmu účelově zlikvidovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

Článek

Správa nyní může zveřejnit podrobnosti případu firmy FAU, která vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Firma se po zásahu Finanční správy dostala do insolvence loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu.

Insolvenční správce Lukáš Zrůst zprostil advokáta FAU Alfréda Šrámka mlčenlivosti vůči médiím. Zároveň jej pověřil, aby v této věci mlčenlivosti zprostil finanční i celní správu, ministerstvo financí i samotného Babiše. Důvodem tohoto kroku je podle něj ochrana práv a dobrého obchodního jména společnosti FAU. Informace, které se objevují v médiích, označil za lživé. Jednatel společnosti Vojtěch Csabi už dříve řekl, že postup státu považuje za šikanu.

Naši klekli na tu FAU, říká na nahrávce Babiš

Na internetu se v posledních dnech objevila nahrávka neznámého původu, na které předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Babiš o firmě hovoří. Mluví třeba o tom, že „naši klekli na tu FAU Přerov”. Babiš v pondělí odmítl, že v době svého působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval. [celá zpráva]

Soud podle dřívějších informací postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. [celá zpráva]

Finanční správa v této souvislosti v úterý uvedla, že Krajský soud v Ostravě nezpochybnil nárok Finanční správy na doměřenou daň či její postup, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele.

Existovalo prý důvodné podezření

„Jádrem polemiky mezi soudem a Finanční správou je velmi specifická situace souběhu doměření daně a současného vzniku ručitelského závazku společnosti, který však není výslovně zákonem upraven,” uvedla správa.

Podle ní je tak nezbytné, aby se k danému případu vyjádřil Nejvyšší správní soud a správní praxi v obdobných případech jednoznačně potvrdil.

Správa zároveň uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení společnosti FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, ve kterém nebyla u několika firem placena DPH a zároveň byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH.

„Současně bylo prokázáno, že společnost FAU v tomto podvodném řetězci kontrolovala přepravu zboží a finanční toky za dodané zboží,” uvedla správa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám