Hlavní obsah

Sliby versus realita. Rozpočet na požadovaný růst platů nestačí, upozornil Pilný

Návrh státního rozpočtu na rok 2018 za současné situace není schopen pokrýt požadavky na zvyšování platů ve státní správě. Ministerstvo financí přitom díky dobrému vývoji ekonomiky a výběru daní navýšilo příjmy rozpočtu proti květnovému návrhu o deset miliard korun. Novinářům to v úterý řekl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Foto: Novinky

Ivan Pilný

Článek

Vláda v červnu schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun. Výdaje rozpočtu by měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 bilionu korun.

„Na příjmové straně jsme přidali deset miliard korun díky vývoji ekonomiky a lepšímu výběru daní, a tyto peníze se postupně rozpouštějí v požadavcích ministerstev. V případě, že by docházelo k přidávání na platech, tak ten schodek je neudržitelný. Jedině, že bych se vrátil ke květnové verzi, tedy brutálně sebrat ministerstvům vše, co jsme jim teď rozdali. To si nepřejí ani ministři, ani pan premiér. Takže jak budou vypadat platy a schodek, o tom se povede na vládě diskuse,” uvedl Pilný.

Doplnil, že rozpočet předložený vládě bude obsahovat výdaje kapitol a částka na platy ve výši 12 miliard bude uvedena zvlášť. „A vláda se rozhodne, jak s tou částkou naloží,” dodal. Pilný musí vládě rozpočet předložit do konce srpna. Kabinet bude jednat o rozpočtu během září, kdy ho i musí schválit.

Ministr dále upozornil, že kdyby použil vyšší odhad příjmů a ministerstvům sebral již rozdělené peníze a vrátil se ke květnovému návrhu rozpočtu, měl by k dispozici 22 miliard korun. „A ani to nestačí,” řekl. Sám navrhovat zvýšení schodku vládě nebude, pokud by o tom hlasovala, podle svých slov se zdrží.

Jen ministerstvo školství požaduje na navýšení platů 11 miliard korun, což by znamenalo navýšení platů učitelů a nepedagogických pracovníků o 15 procent.

Pilný v úterý slíbil ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkoví (ČSSD), že diplomacie dostane na příští rok dalších 475 milionů korun na obranu proti kybernetických hrozbám nebo na oslavy významných výročí. Ministerstvo financí v úterý zároveň navrhlo snížit resortu dopravy původně slíbený růst rozpočtu na dopravní stavby o 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám