Hlavní obsah

Za STAN kandidují podnikatelé, akademici i bývalý komunista

Právo, Jan Martinek

Lídry kandidátek představili v pondělí Starostové a nezávislí (STAN). Ti museli narychlo sehnat kandidáty do Sněmovny poté, co KDU-ČSL vypověděla společnou volební koalici. Shánění kandidátů nebyl podle předseda hnutí Petra Gazdíka žádný problém, naopak měla strana „velký přetlak“.

Foto: Petr Horník, Právo

Hnutí STAN představilo lídry kandidátek pro sněmovní volby. Na snímku zleva Jana Krutáková, Vít Rakušan, Josef Cogan, Jan Farský, Dalibor Dědek, Marek Pieter, Jiří Švec, Michaela Opltová, Michaela Matoušková, Petr Gazdík

Článek

Mezi lídry kandidátek jsou kromě Gazdíka, který kandiduje na Zlínsku, celostátního lídra Jana Farského a podnikatele Dalibora Dědka, který vede kandidátku v Ústeckém kraji, například bývalý poslanec za TOP 09 a starosta Nové Paky Josef Cogan (Královéhradecký kraj), primátor Karlových Varů Petr Kulhánek, či starostka Kozolup Michaela Ochotová (lídryně v Plzeňském kraji), která byla poprvé zvolena starostkou ve dvaceti pěti letech. Kromě ní jsou na prvních příčkách kandidátek ještě další čtyři ženy.

Ústecký lídr a majitel Jablotronu Dalibor Dědek řekl, že jeho úkolem bylo rozšířit kandidátky STAN o další nezávislé osobnosti. „Nechtěl jsem být posledním člověkem z byznysu, aby to nevypadalo, že STAN našli na poslední chvíli zachránce. Už teď mi média dávají nálepku, že jsem další Babiš,“ řekl Dědek, který se v médiích netají obdivem a podporou předsedy ANO Andreje Babiše, zatímco jiní lídři spolupráci s ANO vylučují.

Kandiduje i Kužílek

Dědek podle svých slov absolvoval asi sto čtyřicet osobních schůzek a přivedl na kandidátky STAN šestnáct lidí. Mimo jiné například majitele společnosti Newag Richarda Honzoviče, bývalého rektora UMPRUM Jiřího Pelcla, či profesora Miroslava Husáka z elektrotechnické fakulty ČVUT. Dědek uvedl, že Husák je bývalým členem KSČ, ze strany byl 15. listopadu 1989 vyloučen za její rozvracení. „Ano, máme na kandidátce bývalého komunistu, jsem na něj hrdý,“ řekl Dědek.

Celostátní lídr Jan Farský doplnil, že za STAN kandidují i další osobnosti, například mecenáš a podnikatel Martin Hausenblas či Oldřich Kužílek, expert na veřejnou správu.

Reklama

Výběr článků

Načítám