Hlavní obsah

Vichřice v Bohuslavicích brala střechu i s krovy

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohuslavice

Byla úplná tma a najednou přišel zezadu vítr. A během tří minut očesal všechno, co šlo. Tak popisuje Josef Mencl z Bohuslavic nad Metují na Náchodsku okamžik, kdy se nad jeho domem i zahradou prohnala v pátek kolem páté odpoledne vichřice, připomínající vír tornáda.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky větrné smršti v BohuslavicíchVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Naštěstí jsem byl doma sám, zbytek rodiny byl na nákupu v Hradci Králové. Když se vrátili, byli v šoku. Nejhůř to nesla nejmladší vnučka,“ vypráví Mencl.

Největší škody napáchala vichřice právě na jeho domě. Když se v Bohuslavicích zeptáte, který dům dopadl nejhůř, odpoví všichni stejně: „Běžte se podívat na pohřební ústav.“

Foto: mip, Právo

Vichr v Bohuslavicích trhal střechy.

Šestapadesátiletý Josef Mencl má totiž ve svém domě i sídlo své živnosti, kterou provozuje společně se svou paní.

Vichřice sebrala domu kompletní střechu i s krovy a odfoukla ji na dvě stojící auta u domu. „Obě jsou úplně na odpis,“ konstatoval majitel domu. S částí rodiny bude zatím bydlet v přízemí domu, které je obyvatelné. „Dcera, která bydlela nahoře, se zatím musela odstěhovat ke švagrové,“ vysvětlil.

Foto: mip, Právo

Přes Bohuslavice se přehnala větrná smršť.

V obci se vypráví, že tmou, která nastala před drastickou vichřicí, přišly do obce dva bílé vzdušné víry, které se v jeden okamžik, těsně před domem Josefa Mencla, spojily v jeden.

Foto: mip, Právo

Padající střecha poničila i stojící auta.

„Nikdo z nás nepamatuje, že by se tu někdy něco podobného přehnalo,“ říká zkroušeně sám Josef Mencl. Vichřice zdevastovala i zahradu u jeho domu, přehnala se i přes králíkárnu a jeden z králíků uhynul.

Foto: mip, Právo

V Bohuslavicích likvidují následky větrné smršti.

Vichřice sebrala střechu i na domě patřícím Jiřímu Mackovi. Z celé rodiny byla v osudný okamžik doma jen babička, kterou už rodina raději převezla jinam. „Byla hodně vyděšená,“ popsal majitel domu. Vichřice tu také vytloukla okna, porazila největší strom a střechu z garáže odnesla asi šedesát metrů daleko až za místní kostel.

Foto: mip, Právo

Opravy v Bohuslavicích jsou v plném proudu.

Bohuslavice připomínají obec po povodni. U všech postižených domů pomáhají dobrovolníci a hasiči. Sjely se sem dobrovolné jednotky z celého okolí. V sobotu odpoledne tu pomáhali hasiči z minimálně šesti jednotek.

Foto: mip, Právo

V Bohuslavicích likvidují následky větrné smršti.

V akci jsou také energetici, kteří opravují na několika místech poničené elektrické vedení.

Foto: mip, Právo

Větrná smršť poničila i přivaděče elektřiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám