Hlavní obsah

Kušnierz nastoupil sedmiletý trest za manipulace s dotacemi

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý úředník Petr Kušnierz (50) nastoupil v pátek do vězení, kam ho poslal ústecký krajský soud na sedm let za ovlivnění dotačních projektů financovaných Evropskou unií. Kauza se týká Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Mluvčí soudu Renata Lejnarová Právu potvrdila, že Kušnierz dostal výzvu koncem července a nástup měl nařízený nejpozději v pátek.

Podle informací Práva dorazil Kušnierz do věznice v Ostrově nad Ohří.

Kušnierzova obhájkyně Helena Tukinská odmítla ke kauze svého klienta cokoliv říct. „Bez komentáře,“ vzkázala přes pracovnici své advokátní kanceláře.

Kušnierz byl v minulosti mimo jiné náměstkem ministra zemědělství, nyní je odsouzený v souvislosti s kauzou ROP Severozápad. Trest, který loni v březnu udělil Krajský soud v Ústí nad Labem, potvrdil letos v dubnu Vrchní soud v Praze.

Již dříve dostal pět let

Bývalý úředník není ve vězení poprvé. Před čtyřmi roky dostal pět let za přijímání úplatků a zneužití pravomoci, na svobodu se dostal na podmínku. Nynější sedmiletý trest je tak souhrnný.

Policie Kušnierze obvinila kvůli údajným machinacím v rámci ROP Severozápad několikrát. V současnosti se odsouzený snaží pomocí svých výpovědí před policií o pozici spolupracujícího obviněného.

Na základě Kušnierzových výslechů policie obvinila loni v prosinci dalších dvacet lidí, například bývalou hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou, exstarostu Chebu Petra Navrátila, bývalého šéfa ČSSD v Ústeckém kraji Arna Fišeru (všichni ČSSD) nebo ředitele Krajské zdravotní Petra Fialu (ODS) a podnikatele Daniela Ježka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám