Hlavní obsah

Přijdou silné bouřky s kroupami, varují meteorologové

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Před velmi vysokými teplotami, silnými bouřkami a nebezpečím požárů varoval ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí téměř pro všechny kraje ČR od čtvrtečního dopoledne do osmé hodiny večerní.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami

Článek

„Před zvlněným frontálním rozhraním k nám vrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihu. K výstraze před nebezpečím požárů přidává ČHMÚ výstrahu před velmi vysokými teplotami a výstrahu před silnými bouřkami,“ uvedli meteorologové.

Výstraha platí pro jižní Moravu, jižní Čechy, Královéhradecký, Liberecký a Moravskoslezský kraj, ale i pro Olomoucký, Pardubický, Středočeský, Plzeňský, Zlínský kraj i Prahu.

„Dnes odpoledne se od západu místy vyskytnou bouřky, v Čechách ojediněle i silné s kroupami a nárazy větru. Na jihovýchodě našeho území zůstává vzhledem k déletrvajícímu suchu zvýšené riziko nebezpečí požárů,“ varoval ČHMÚ.

Výstraha platí pro většinu krajů do čtvrteční dvacáté hodiny. Pro jižní Moravu a Zlínský kraj platí nebezpečí požárů až do odvolání.

Meteorologové doporučují pro omezení škod před silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, upevnit zahradní nábytek či zabezpečit skleníky.

Vedra vydrží až do neděle

Podle aktuální předpovědi tropické teploty nad 30 stupňů vydrží až do neděle, poté se začne postupně ochlazovat. Příští týden by měly teploty spadnout pod 25 stupňů. [celá zpráva]

Lidé by měli kvůli vysokým teplotám omezit tělesnou zátěž, nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách a zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám