Hlavní obsah

Roste počet požárů. Kontrolujte si kombajny, vzkazují hasiči zemědělcům

Novinky, kor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli vysokým teplotám, ale i lidské nedbalosti stoupl v Česku počet požárů. V neděli hasiči zasahovali u 66 požárů, v pondělí u 89. Převažují požáry v přírodě. Informovala o tom v úterý mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Hasiči podle ní apelují hlavně na zemědělce, aby kontrolovali, zda je jejich technika v pořádku.

Foto: HZS KK

Ilustrační foto

Článek

Nedělních 66 požárů a pondělních 89 převýšilo průměr, který by se měl pohybovat kolem 51 požárů za den.

V tropických vedrech, která v těchto dnech panují, jsou rizikové i práce na polích. Stačí drobná závada na zemědělském stroji nebo malá jiskra a vyschlé plodiny začnou snadno hořet.

„Zemědělci by proto měli svou techniku ještě přede žněmi zkontrolovat. Stroje by měly být opatřeny lapači jisker a také funkčními přenosnými hasicími přístroji,“ upozornila Zaoralová.

Požár kombajnu, škoda pět miliónů

V pondělí hasiči zasahovali hned u tří případů požáru zemědělské techniky. Nejnáročnější z nich byl požár kombajnu v obci Toužetín na Lounsku, jehož příčina je zatím neznámá. Způsobená škoda byla předběžně stanovena na pět miliónů korun.

Zaoralová informovala, že se často může jednat o nedbalostní chybu, kdy se sláma rozhoří od rozžhaveného výfuku.

Letošní červenec je ale z hlediska požárů průměrný. Hasiči letos v červenci podle statistik zasahovali u 1 609 požárů, v roce 2015 to bylo až přes 2 500.

Reklama

Výběr článků

Načítám