Hlavní obsah

Policie po 30 letech obvinila tři bývalé příslušníky StB kvůli výhrůžkám lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie po více než 30 letech obvinila trojici bývalých příslušníků Státní bezpečnosti (StB) kvůli výhrůžkám severočeskému lékaři při takzvané akci Asanace. Obvinění jsou šedesátníci, vyšetřováni jsou na svobodě. Hrozí jim až desetileté vězení. Informují o tom čtvrteční Hospodářské noviny (HN). Cílem akce Asanace bylo přinutit oponenty komunistického režimu k emigraci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Lékaři, který veřejně prezentoval své protirežimní názory, obvinění údajně vyhrožovali zabitím celé rodiny, pokud neodejde ze země. Lékař nakonec i se svou rodinou emigroval v roce 1983 do západního Německa. StB jim pomohla s vyřízením dokladů. Do severních Čech se lékař vrátil po roce 1989, nyní je v důchodu.

„Jsme přesvědčeni, že jsme v archívech získali dostatek důkazů,” řekla HN ředitelka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Eva Michálková. Akce Asanace je podle ní pro úřad velmi důležitá, protože se k ní zachovalo dost materiálů, které vedla sama StB. „A ti poškození jsou stále relativně mladí a mají potřebu o tom mluvit,” uvedla Michálková.

Šikanovali odpůrce

Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky. Pracovníci StB po celé republice začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat, ale i fyzicky týrat. Mezi postiženými byli například hudebníci Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák, duchovní Svatopluk Karásek, spisovatelka Petruška Šustrová nebo herec Pavel Landovský.

V minulosti už v souvislosti s Asanací padlo několik rozsudků. Za týrání disidentů dostal nepodmíněný trest v délce tři a půl roku bývalý příslušník StB Zbyněk Dudek. Ke stejně vysokému trestu byl odsouzen i jeho kolega Jiří Šimák.

V únoru 2002 potrestal soud tříletými podmínkami bývalé šéfy 10. správy StB Vladimíra Stárka a Zdeňka Wiederlechnera a bývalého šéfa krajské správy Sboru národní bezpečnosti Prahy a středních Čech Zdeňka Němce. Kvůli akci Asanace byl stíhán také předlistopadový federální ministr vnitra Jaromír Obzina. V lednu 2003 však zemřel, aniž si vyslechl rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám