Hlavní obsah

Na severu Čech silně pršelo, meteorologové varovali před povodněmi

• Aktualizováno

Na severu Čech ve čtvrtek ráno silně pršelo, hrozilo rozvodnění hlavně menších toků v Královéhradeckém a Libereckém kraji. Ve čtvrtek ráno před tím varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Déšť nakonec během dopoledne zeslábl. Řeka Smědá v Předláncích na Liberecku, která ráno překročila stav povodňového ohrožení, se před polednem vrátila do normálu.

Postup srážek na území Česka ráno 27. července 2017Video: ČHMÚ

 
Článek

Výstraha před vydatným deštěm platila pro Náchodsko, Rychnovsko a Trutnovsko v Královéhradeckém kraji a pro Jablonecko, Liberecko a Semilsko v Libereckém kraji. Podle meteorologů za to může předchozí nasycení půdy.

Mezi 01.00 a 04.00 podle nich pršelo nejvíce ve Frýdlantském výběžku, kde během této doby spadlo téměř 30 milimetrů vody, tedy 30 litrů na metr čtvereční. „Déšť zde bude slábnout až během dopoledních hodin, podle modelových předpokladů a radarových odhadů by zde mělo spadnout ještě dalších 15 až 30 milimetrů srážek,” oznámil ráno ČHMÚ.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rozvodněná říčka Smědá ve Višňové

Kvůli silnému dešti se mohou rozvodnit hlavně menší toky, a to až na druhý stupeň povodňové aktivity ze tří. „Jedná se zejména o toky Smědá, Lužická Nisa a Kamenice. Na toku Smědá v měrném profilu Bílý Potok byl již krátce překročen první stupeň povodňové aktivity, kvůli trvalému dešti zde očekáváme opětovný vzestup na první nebo druhý stupeň,” uvedli ráno pracovníci ústavu.

Na severu Čech se vyskytoval trvalý déšť, který zesiloval. Od půlnoci do šesti hodin ráno spadlo v Jizerských horách až 60 milimetrů.

Před 05.30 byly ještě všechny sledované toky v Česku podle webu ČHMÚ na normálním stavu, po 06.00 ale hladina Smědé v Předláncích na Liberecku vystoupala až na druhý stupeň, tedy povodňovou pohotovost.

„Žádné vážné problémy zatím voda v kraji nezpůsobila, hasiči na Frýdlantsku jsou ale v pohotovosti,” řekla ráno ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. Podle informací z Višňové zaplavila voda louky v Předláncích zhruba do výšky 30 centimetrů. „Hasiči mají připraveno 200 pytlů s pískem, polovinu už rozvezli,” dodala Štrauchová.

Kolem poledne se nakonec Smědá vrátila do normálu. Žádné vážné škody voda nezpůsobila, hasiči odčerpávali vodu z jediného sklepa. Na záplavy jsou tamní hasiči zvyklí, v Předláncích se Smědá vylévá několikrát do roka při silných deštích. Po povodni v roce 2010 tam na ochranu domů postavili protipovodňovou hráz s čerpadly.

Voda může při silných deštích podle meteorologů podemlít krajnice cest či mosty. Řidiči by si měli dávat pozor i na takzvaný aquaplaning, tedy ztrátu přilnavosti pneumatik na mokré vozovce, a při silném dešti snížit rychlost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám