Hlavní obsah

Za příspěvek na umění si firma udělala z centra Brna autobazar, úředníci to zatrhli

Právo, Petr Kozelka
Brno

Mnohé Brňany i turisty v těchto dnech zaskočil pohled na centrum moravské metropole. Nejdříve Moravské náměstí a poté i náměstí Svobody se totiž proměnila v obyčejný autobazar. Několik desítek ojetých vozů nabízených k prodeji zabralo podstatnou část prostranství.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Autobazar musí podle úřadu z centra Brna pryč.

Článek

Autobazar si v centru města mohla společnost Mototechna otevřít za to, že přispěla několik set tisíc korun na uměleckou instalaci Německého domu, která na Moravském náměstí vyrostla z lešenářských trubek. Nyní ale auta musí pryč, podle úředníků firma porušila podmínky dohody.

V pěší zóně na náměstí Svobody zaparkovalo několik desítek ojetých vozů přímo kolem morového sloupu. Zatímco někteří kolemjdoucí si prohlíželi ceny vystavených vozidel, další jen nevěřícně kroutili hlavami. A to zejména proto, že akci před týdnem při zahájení podpořil i náměstek brněnského primátora pro dopravu Matěj Hollan (Žít Brno), který se přitom prezentuje jako bojovník proti autům v centru města.

Auta musí zmizet nejpozději do středy

Auta nejprve stála na Moravském náměstí přímo před instalací Německého domu, který byl zničen na konci války po zásahu leteckou pumou. „Auta nestojí na trávě uprostřed Lužánek, ale na asfaltu uprostřed ne příliš útulného koutu města, jehož rekonstrukci město připravuje. Někoho ta auta zaujmou, někoho naštvou a pak za pár dní zmizí,“ okomentovalo akci, proti které se strhla vlna nevole, hnutí Žít Brno.

Když se ale vozy přesunuly do samotného centra na náměstí Svobody, pohár trpělivosti zřejmě přetekl i úředníkům. „Úřad městské části Brno-střed během místního šetření zjistil, že avizovaná výstava ordinérních automobilů neodpovídá nahlášeným podmínkám, na základě nichž byl udělen souhlas s jejím konáním, a vyzval organizátory akce k jejímu odstranění,” konstatovala mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Hlavním problémem podle ní je, že auta nebyla jen vystavena, ale byla určena k přímému prodeji. „Tuto skutečnost organizátor nenahlásil, a prodej tedy ani na Moravském náměstí, ani na náměstí Svobody schválen nebyl,“ uvedla Dobešová.

„Na toto pochybení jsme organizátory upozornili již minulý týden, došlo tedy k opakovanému porušení podmínek udělení povolení ke konání výstavy. Výzvu k odstranění výstavy jsme dnes (v pondělí – pozn. red.) odeslali a věříme, že bude odstraněna co nejdříve, nejpozději však během středy,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám