Hlavní obsah

Návrh lidovců a STAN na odsunutí EET vládou neprošel

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Návrh, aby se posunul termín spuštění dalších dvou fází elektronické evidence tržeb (EET), vládou neprošel. Odklad chtěli prosadit lidovci s hnutím Starostové a nezávislí. Třetí fáze EET má být spuštěna příští rok v březnu, čtvrtá od června 2018.

Foto: Novinky

Účtenka z EET (ilustrační foto)

Článek

Lidovci a STAN chtěli, aby se třetí a čtvrtá fáze evidence posunula o devět měsíců. Týkalo by se to například svobodných povolání, jako jsou lékaři, právníci či účetní, autoservisů, zemědělců či řemeslníků.

I přes negativní stanovisko vlády návrh nyní posoudí poslanci. Dá se předpokládat, že pravicová opozice by předlohu mohla podpořit, protože proti zavedení EET dlouhodobě protestuje. Některé strany dokonce slibují, že pokud vyhrají volby, evidenci zruší.

Opoziční ODS v reakci na lidovecký návrh uvedla, že působí pokrytecky. „Byli to právě poslanci KDU-ČSL, kteří v Poslanecké sněmovně elektronickou evidenci tržeb porušením jednacího řádu schválili. Jejich snaha odčinit svou nečinnost a bezzásadovost během čtyř předešlých let ve vládě působí tři měsíce před volbami směšně,” uvedla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Podle ní je rozšiřování evidence zastavit a dosavadní fáze zrušit.

EET byla v Česku spuštěna vloni. Od prosince musí tržby evidovat restaurace, hospody a ubytovací služby. Prvního března letošního roku začala druhá fáze, tržby už musí evidovat i podnikatelé v maloobchodě a velkoobchodě.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Anketa

Jste pro rozšiřování EET i na další obory?
Ano
66,4 %
Ano, ale ne v navrhované podobě
1,3 %
Ne, takhle to stačí
1,2 %
Ne, vadí mi i současná úprava
31,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1184 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám