Hlavní obsah

Sběrny nedávají hotovost, krádeže kovů ihned klesly o tři čtvrtiny

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Když před dvěma lety rozhodlo ministerstvo životního prostředí o zavedení bezhotovostních plateb za výkup kovového odpadu a dalších opatření, trefil tím úřad do černého. Alespoň podle uváděných statistik, které ukazují, že krádeže kovů klesly o 72 procent.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Čísla si pochvaluje jak šéf resortu Richard Brabec (ANO), tak policie. Další součást ambiciózního plánu – zavést do sběren kamerové systémy – zůstala viset ve vzduchu a ministerstvo přiznává, že s ní do voleb už nehne.

Právě tento krok považoval Brabec za klíčový, a i když počítal s odporem, nehodlal od něj ustoupit. Kamerové systémy se staly součástí změny zákona o odpadech, který před několika měsíci kvůli stovkám připomínek resort stáhl z projednávání ve vládě. Bude tak na novém kabinetu, jak se k novele postaví.

Kamery chybí

Zástupcům sběren tak zjevně může spadnout kámen ze srdce, protože právě kamerové systémy – jak uváděli – pro ně představovaly nejen zátěž, ale často také neřešitelný problém. Třeba v případech, kde sběrna není ani připojena k elektrickému proudu a funguje např. v garáži nebo ve starém objektu.

Právě takové příklady Brabec zpochybňoval konstatováním, zda za těchto podmínek mají vůbec fungovat. Zástupci sběrných dvorů současně takový krok označovali za zbytečný, když kvůli bezhotovostním platbám musí z osobních dokladů vyplnit jak jméno, adresu, tak číslo, což pak může stát snadno zkontrolovat.

„Naše bezhotovostní vyhláška přinesla první pozitivní výsledky velmi rychle. Už na podzim 2015 jsme z policejních statistik viděli, že krádeží kovů výrazně ubylo – o víc než polovinu –, stejně tak způsobené škody byly poloviční, dnes, po dvou letech platnosti vyhlášky, jsou čísla ještě lepší,“ hodnotí situaci Brabec.

Dramaticky klesla škoda

Výsledky série opatření přijatých před dvěma roky rozeslal také ostatním ministrům Sobotkovy vlády. Podle ministra životního prostředí ještě v roce 2014 evidovala policie za celý rok skoro 12 tisíc trestných činů spojených s krádežemi kovů s celkovou způsobenou škodou za 565 miliónů korun.

O rok později trestných činů rapidně ubylo – o víc než polovinu na 5595 případů – a loni jich bylo 3284. Tedy pokles 72 procent proti době před vyhláškou. Dramaticky klesla také způsobená škoda. „To jsou naprosto průkazné přínosy zavedení bezhotovostního výkupu kovů, který jsme v roce 2015 zavedli,“ tvrdí Brabec.

Ministr ale současně připouští, že kromě zavedení kamerových systémů stále chybí zvažovaná definice závažných porušení zákona o odpadech, na základě kterých je možné odebrat souhlas k provozování zařízení pro nakládání s odpady, stanovení povinnosti proškolení obsluhy sběren, omezení možnosti výkupu kovových odpadů v mobilních sběrnách, rozšíření sankčních pravomocí krajských úřadů.

I tyto plány by podle resortu měly dále pomoci ke snížení trestné činnosti při výkupu kovových odpadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám