Hlavní obsah

Ohrožujete principy demokratického státu, vzkazují špičky české justice do Polska

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrcholní představitelé české justice v pátek ve společném prohlášení označili reformy polského soudnictví za bezprecedentní útok na jeho nezávislost. Reforma soudnictví podle kritiků narušuje dělbu moci ve státě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Společné prohlášení podepsali předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský spolu s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem, předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou, nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a ombudsmankou Annou Šabatovou.

Připomínají v něm hrdou historii polského národa, ale zároveň neskrývají obavy z dění v zemi. Vývoj v posledním roce podle nich „ohrožuje samotnou podstatu principů, na kterých stojí demokratický právní stát”. Připomínají paralyzování Ústavního tribunálu i podřízení veřejnoprávních médií vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Nejnovější reforma soudnictví, která ve čtvrtek vyústila v přijetí zákona o nejvyšším soudu dolní komorou polského parlamentu, podle nich „umožňuje výkonné i zákonodárné moci zcela zbavit soudní moc její nezávislosti, nepohodlné soudce zbavit mandátu a podřídit soudní moc politickému řízení”.

„I při vědomí suverenity polského státu a respektu k ní nemůžeme mlčet ke krokům, které ohrožují její samotný zdroj, kterým jsou nedotknutelné hodnoty evropské civilizace, humanismu a základních práv a svobod,” připomněly špičky justice, které se tak přidaly k mnoha dalším kritikům posledních kroků polské vlády.

Anketa

Ohrožuje polská reforma soudnictví principy demokracie?
Ano
39,5 %
Ne
60,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1996 čtenářů.

Reklama

Související články

Kaczyński už úplně vymazal opozici

Zanedlouho již uplynou dva roky, co v Polsku nastala zásadní politická změna, když liberály z Občanské platformy (PO) po osmi letech vystřídali u kormidla...

Výběr článků

Načítám