Hlavní obsah

Senát vrátil poslancům novelu o zpravodajských službách

Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek vrátili do Sněmovny novelu zákona o zpravodajských službách, která má posilovat jejich kontrolu. Spor se vedl o to, zda má mít Vojenské zpravodajství v gesci jen obranu, jak navrhla Sněmovna, nebo i bezpečnost, což podporují senátoři.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Bezpečnost vyškrtla z působnosti armádní tajné služby Sněmovna na návrh bezpečnostního výboru. Horní komora ji chce do zákona vrátit podle stanovisek svého bezpečnostního a ústavně-právního výboru, ačkoli ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD) se za předkladatele zastával sněmovní verze.

Naopak za zachování bezpečnosti Vojenskému zpravodajství se před senátory přimlouval ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

S omezením nesouhlasili ani někteří bezpečnostní experti, podle nichž se pojmy bezpečnost a obrana prolínají a vojenští zpravodajci se věnují částečně i činnostem, které by spadaly pod bezpečnost.

Novela o zpravodajských službách dále předpokládá, že pod sněmovní kontrolu budou spadat všechny tajné služby, tedy i civilní rozvědka. Na činnost zpravodajců má navíc dohlížet také pětičlenný nezávislý orgán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám