Hlavní obsah

Východ Krkonoš postihl dopravní kolaps

Právo, Vladislav Prouza

Doprava ve východních Krkonoších ve čtvrtek kolem poledne zcela zkolabovala. Mnohakilometrové kolony aut turistů se utvořily na příjezdech k lanové dráze na Sněžku a k nové atrakci Stezka korunami stromů u Janských Lázní, uvedla mluvčí trutnovské policie Šárka Pižlová.

Dopravní kolaps v KrkonošíchVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Policie silnici na příjezdu do Pece pod Sněžkou ve Velké Úpě musela kvůli náporu aut uzavřít. Na příjezdech ke Stezce korunami stromů se vytvořily kolony aut ve směru od Svobody nad Úpou i z opačného směru od Čisté v Krkonoších a Černého Dolu. Délku úseku s kolonami policie odhadla na 11 kilometrů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policisté nařídili auta odstavit u silnice

Vozy policisté stavěli, kde možnosti dovolovaly, nejčastěji podél komunikací. „Jánky jsou totálně ucpané z obou směrů. Dopravu spolu s policií od půl desáté odkláníme ve Svobodě nad Úpou a Černém Dole, odkud jezdí autobusy,“ popsal dopolední situaci v okolí Janských Lázní Zděněk Mühl z Městské policie v Trutnově.

Pěšky k další frontě

Lidem nezbývalo než z provizorního parkoviště jít pěšky k dolní stanici lanovky, kde vystáli minimálně tříhodinovou frontu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dopravní kolaps v oblasti Pece pod Sněžkou

„Nečekali jsme to. Zvlášť když supermarkety byly o svátcích otevřené. Tolik lidí jsme tady ještě nezažili. Ani v zimě,“ konstatoval mladý pár nucený zaparkovat tři kilometry před výletním cílem.

Stezka magnetem

Stezka korunami stromů potvrdila předpověď, stát se spolu se Sněžkou a pramenem Labe nejpřitažlivějším magnetem Krkonoš. Stezku dlouhou 1,5 kilometru s dominantou 45metrové věže s padesátimetrovým vnitřním tobogánem a podzemním arboretem za posledních šest dnů navštívilo možná dvacet tisíc lidí.

„Nelze předpokládat, že dopravní situace v Janských Lázních se hlavně o víkendech výrazněji zklidní. Během pátku se má jednat co s tím,“ řekl Mühl.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Návštěvníky do Krkonoš přilákala nová atrakce Stezka korunami stromů

Nedostatek parkovacích míst představuje dlouhodobou bolest Pece pod Sněžkou. Městu uleví připravovaný dopravní terminál a parkoviště, čímž se získá dohromady okolo osmi set parkovacích míst. „To úplně stačí. Přál bych si, aby z terminálu vozily turisty elektrobusy. To by výrazně ulehčilo dopravě v centru,“ poznamenal starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (za ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám