Hlavní obsah

Dejte koalici se STAN okamžitě vale, tlačí Čunek na vedení lidovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velehrad
Aktualizováno

Projekt koaliční spolupráce mezi KDU-ČSL a hnutím STAN by bylo nejvhodnější okamžitě ukončit, tvrdí zlínský hejtman a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Reaguje tak na poslední průzkumy, které koalici předpovídají nižší zisk než 10 procent, která dvě strany kandidující společně potřebují pro vstup do Sněmovny. Předsedové lidovců i STAN však zatím na spolupráci nemíní nic měnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek

Článek

„Klidně můžeme udělat to, že ty dvě strany půjdou spolu, ale bude to tak, že bude STAN podporovat KDU-ČSL a všichni ti lidé mohou být na kandidátkách. Tam je hranice pět procent. Myslím, že drtivá většina kolegů se s tímto ztotožňuje. Jsem ale jen členem širšího vedení. Brát to emotivně není dobře," uvedl Čunek na Velehradě, kde v úterý zasedá předsednictvo KDU-ČSL.

Nedostatečnou podporu spojení lidovců se STAN v předvolebních průzkumech Čunek přičítá faktu, že si ho voliči pořádně nevšimli. Přesto společnou kandidaturu považuje za racionální.

„Je založená na tom, že každé volby vypadají jinak. Jeden hlas pro slabou stranu znamená podstatně méně než hlas pro silnou stranu, protože ta silnější bere víc. Proto ta úvaha byla dobrá. Ale když se teď na základě průzkumu veřejného mínění ukazuje, že úvaha společného spojení u voličů zatím nezabrala, tak si myslím, že bychom to zcela racionálně měli vyhodnotit,” doplnil Čunek.

Průzkum TNS Kantar pro Českou televizi, který byl zveřejněn v neděli, přisuzuje koalici KDU-ČSL a STAN zisk 7,5 procenta. [celá zpráva]

Lídři KDU-ČSL i STAN Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík průzkumy nepřeceňují a připomínají, že nižší podporu ve srovnání s realitou naznačovala i šetření předcházející dřívějším volbám. [celá zpráva] Oba na Velehradě potvrdili, že koalice bude pokračovat.

Spojení se nelíbí v krajích

Nekritičtěji se ke spolupráci s hnutím STAN vyslovují lidovci v Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Ondřej Benešík, lídr zlínské kandidátky by nejraději viděl model, při kterém by na kandidátku lidovců byli připsáni starostové a pro vstup do Sněmovny by stačilo jen pět procent. „Setkal jsem se s řadou názorů, že je ta desetiprocentní hranice pro některé potenciální voliče zbytečným rizikem. Nechápou, proč si to zbytečně ztěžujeme,” uvedl.

Podobně se vyslovil také moravskoslezský předseda lidovců Jiří Carbol, který by dal přednost připsání starostů na kandidátky KDU-ČSL. „Je to řešení, které je osvědčené, v minulosti ho použila TOP 09, která kandidovala jako TOP 09 s podporou STAN, a z toho důvodu si myslím, že je to řešení ideální,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám