Hlavní obsah

Extrémní deště začínají zvedat hladiny řek, varovali meteorologové

Aktualizováno

Část Středočeského kraje zasáhl extrémní déšť. Meteorologové varují, že vydatně pršet bude i nadále a hrozí podemletí krajnic a mostů i vzestupy hladin řek. Nejhorší situace je na Berounsku, v Praze-západ a Příbrami. Kvůli podemletí železniční tratě nejezdily ráno vlaky mezi Prahou a Berounem. V Černošicích museli hasiči evakuovat školu.

Radarový záznam přechodu srážek nad Českou republikouVideo: CHMI

 
Článek

Na stanici Dobřichovice spadlo za posledních šest hodin více než 50 milimetrů srážek. V Radotíně napršelo za posledních šest hodin 60 milimetrů.

„V Praze, na jihozápadě Středočeského kraje a v sousedících okresech na východě Plzeňského kraje spadlo v noci a dopoledne až 60 milimetrů, v extrémech přes 110 milimetrů (Praha-Radotín),” připomněl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

BEZ KOMENTÁŘE: Přetékající rybník v pražských ŘeporyjíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Během dne bude pásmo srážek postupovat přes západní polovinu Čech dále k severu do Ústeckého a později i Libereckého kraje. „Ve srážkami postižené oblasti se předpokládá, že může do čtvrtečního večera spadnout dalších 20 až 60 milimetrů,” varovali meteorologové.

BEZ KOMENTÁŘE: Voda vyplavila lidi v RadotíněVideo: Novinky

Vzestupy hladin řek

Později dopoledne přidali i varování před vzestupy hladin řek. Výslovně hovoří o tocích v povodí Klabavy a Úslavy a na menších přítocích dolní Berounky a dolní Vltavy. „Nelze vyloučit ani krátkodobé překročení 3. stupně povodňové aktivity,” uvádí výstraha.

Na frekventované železniční trati spojující hlavní město a Beroun byl ve čtvrtek ráno úplně zastaven provoz poté, co ji podemlela voda. Dálkové vlaky jezdily v úseku mezi Radotínem a Řevnicemi během výluky odklonem přes Rudnou u Prahy. Provoz byl podle informací Českých drah obnoven zatím po jedné koleji.

Evakuace v Radotíně a Černošicích

Radnice Městské části Praha-Radotín před polednem informovala, že občané v okolí ulice Na Cikánce jsou vyzváni k evakuaci. V místě se rozlévá Radotínský potok a jsou také zatopeny sklepy.

V Černošicích nedaleko Prahy dopoledne evakuovali hasiči 850 lidí ze základní školy v ulici Pod Školou. „Objekt je momentálně v rekonstrukci, voda narušila jeho statiku,” informoval mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Deště zaměstnaly také hasiče v Plzeňském kraji. Nejpostiženějšími okresy jsou jižní Plzeňsko a Rokycansko. „Řešíme většinou vodu v rodinných domech nebo ucpanou kanalizaci či odtokový žlábek,“ sdělil Právu řídící důstojník hasičů Štefan Livinka.

Foto: Městská část Praha-Radotín

V pražském Radotíně se rozlit potok

Meteorologové sice slibují na čtvrtek ubývání srážek na odpoledne, ovšem v pátek by mělo opět pršet. Počasí nad Českem ovlivňuje tlaková níže nad Baltským mořem. Kolem ní k nám bude proudit chladnější vzduch od západu.

Hasiči evidují kvůli počasí zvýšený počet výjezdů kvůli čerpání vody ze zatopených sklepů.

Foto: Městská část Praha-Radotín

V pražském Radotíně se rozlit potok

V pátek by mělo být oblačno až zataženo s deštěm. Teploty by se měly pohybovat v rozmezí 21 až 25 °C. Vítr by měl být čerstvý jihozápadní, místy by měly nárazy dosáhnout rychlosti kolem 15 m/s.

Intenzivní srážky sužují od noci také jih Německa. Na některých místech by podle varování meteorologů mohlo spadnout 80 až 100 litrů na metr čtvereční. Silné deště by proto mohly rozvodnit menší toky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám