Hlavní obsah

Jednejte, vyzval soud Plzeň a developera, který chce po městu téměř dvě miliardy

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Skoro dvoumiliardový spor o zmařený projekt obchodního centra Corso na Americké třídě v Plzni nekončí. Krajský soud totiž v pondělí vrátil věc zpět do rukou městského soudu. Zároveň obě strany vyzval k mimosoudnímu jednání.

Foto: archiv, Právo

Vizualizace obchodního centra Corso na Americké ulici v Plzni.

Článek

Osud ambiciózního projektu, který v roce 2013 odmítli Plzeňané v referendu, tak prozatím není zpečetěn. Ve hře stále zůstává 1,8 miliardy korun, které za zmařený projekt a ušlý zisk po Plzni požaduje developerská společnost Amádeus Real. Na místě zbouraného kulturního domu, kde měl multifunkční komplex vyrůst, nadále zůstává provizorní parkoviště.

Krajský soud v pondělí dospěl ke zcela opačnému názoru než soud prvního stupně, podle kterého Plzeň během jednání s investorem nepochybila. Předsedkyně senátu krajského soudu Alena Polednová v pondělí uvedla, že město porušilo nájemní smlouvu.

„Je to z důvodu nesplnění všech prevenčních předpokladů,“ upřesnila Polednová.

Smysluplné využití prostoru

Předmětem dalšího soudního zkoumání má navíc být upřesnění vzniklé škody a určení viníka. Suma uvedená v žalobě krajskému soudu nestačí. I s ohledem na časovou náročnost krajský soud na obě strany apeloval, aby se pokusily dohodnout.

„Obě strany naznačily, že o věci nejednají. Odvolací soud to mrzí, a to i s ohledem na město samotné a na prostor, který je dosud nevyužitý a zůstane delší dobu nevyužit. V zájmu města je, aby obě strany jednaly k jeho smysluplnému využití,“ řekla Polednová.

„Výsledek je zcela v souladu s naším právním názorem,“ sdělil mediální zástupce developera Karel Samec.

Naopak lidé z magistrátu netajili zklamání. „Nejsme spokojeni. Musíme vyčkat na odůvodnění rozhodnutí, poté se domluvíme s právním zástupcem, jak ve věci pokračovat dál,“ sdělil Právu vedoucí právního odboru na plzeňském magistrátu Dominik Tomášek.

Tomášek rozhodnutí soudu interpretoval tak, že město ukončilo jednání o uzavření konečné smlouvy kupní bez důvodu. „My jsme samozřejmě opačného názoru. Investor nesplnil regulační podmínky, které byly stanoveny v roce 2011,“ doplnil Tomášek.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Rozsáhlý pozemek v centru Plzně, na němž měl stát obří multifunkční komplex Corso. Zatím slouží jen jako velké parkoviště.

Právě kvůli údajnému nesplnění regulačních podmínek magistrát odmítl investorovi poskytnout zbytek pozemků v místě stavby. Ty byly pro pražskou firmu zcela zásadní.

Právní zástupce investora Vladimír Uhde nechtěl v pondělí verdikt komentovat. Na půdě krajského soudu letos 15. června ale uvedl: „Podle nás projekt regulační podmínky splňoval, a i podle města se k jejich splnění blížil.“

Nový projekt na stole

Poslední pokusy o mimosoudní vyrovnání, ke kterému v pondělí krajský soud vyzval, proběhly ještě před soudní pří. Podle Samce ale obě strany v současnosti jednají o zcela jiném projektu, který se výrazně liší od toho původního, který je prý již nerealizovatelný.

„I když jsme limitováni poměrně úzkými mantinely, které město nastavilo v novém územním plánu, přesto věříme, že najdeme vzájemnou shodu a Plzeň a její obyvatelé získají k využití zcela nový, atraktivní prostor,“ uvedl v tiskovém prohlášení Samec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám