Hlavní obsah

Policisté zamíří o prázdninách do hospod. Budou kontrolovat mladistvé

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie se během prázdninových měsíců zaměří na kontrolu restaurací, zda nenalévají mladistvým alkohol. Kontrole podrobí hospody, herny i festivaly. Akce potrvá tři vybrané týdny a bude na ni vyčleněno každý týden přes 1500 policistů. V posledních dvou letech policie při kontrolách restaurací odhalila více než tisíc mladistvých pod vlivem alkoholu.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„Akce bude celorepubliková a bude probíhat v červenci, srpnu a v září,“ řekl náměstek policejního prezidia Martin Vondrášek. Akce s názvem HAD (Hazard, alkohol, děti) potrvá vždy jeden týden v měsíci a bude na ni vyčleněno zhruba 1500 policistů. Přesný termín, kdy kontrola proběhne, nechtěl Vondrášek sdělit.

Po hospodách a hernách ale budou chodit nejen policisté, ale i pracovníci inspekce, hygiena nebo hasiči. Jejich cílem bude zjistit, jestli se tam mladistvým nepodává alkohol, neprodávají cigarety nebo jestli tam nemají přístup k hracím automatům. Policisté půjdou na předem vytipovaná místa, kde by mohlo k protiprávnímu jednání docházet.

„Jsou to různé sportbary, restaurační zařízení, kempy, ale i open-air akce spojené s prázdninami,” uvedl Vondrášek. „Nechceme trestat ty provozovatele, s kterými máme po celý rok dobrou zkušenost,” dodal.

Přes tisíc opilých

Policisté kontrolují restaurace kvůli podezření, že by se tam mohlo nalévat mladistvým poslední dva roky. Při první akci v roce 2015 odhalili 660 opilých teenagerů, loni pak téměř čtyři sta nezletilých.

Pití alkoholu je mezi českou mládeží velmi rozšířené. Z Evropské školní studie 2015 (ESPAD) vyplývá, že více než 95 procent dotázaných českých studentů ve věku 16 let někdy v životě ochutnalo alkohol. Téměř 70 procent pak pilo v posledních dnech.

Dvě třetiny z dotázaných už někdy v životě kouřily a téměř třetina respondentů dokonce inhalovala nikotin v posledních 30 dnech. Ze studie také plyne, že 86 procent mladistvých vnímá Česko jako zemi, kde je alkohol snadno dostupný.

Reklama

Výběr článků

Načítám