Hlavní obsah

Nová játra dostal v IKEM nejmladší pacient v historii, čtyřměsíční kojenec

Novinky, jas

Unikátní operace se v dubnu povedla lékařům pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kteří transplantovali játra historicky nejmladšímu pacientovi. Byl jím čtyřměsíční kojenec, jenž měl vrozenou vadu žlučových cest. O úspěšném zákroku v pondělí informovala mluvčí IKEM Šárka Nevoralová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Malý pacient neměl vyvinuté žlučové cesty, a hrozilo mu proto selhání jater. Operace byla náročná nejen kvůli jeho věku, ale kvůli řadě nestandardních postupů, které museli během pětihodinové operace lékaři zvolit.

„Transplantaci jater jsme u našeho historicky nejmladšího pacienta udělali metodou splitu jater. Zvolili jsme tento postup, protože tak malý štěp bychom jinak pravděpodobně nezajistili. Operace byla neobvyklá i z toho důvodu, že jsme také museli vytvořit nové cévní zásobení pro játra,” popsal zákrok zástupce přednosty Kliniky transplantační chirurgie Libor Janoušek, který vedl operační tým.

Čtyřkilový kojenec měl pochopitelně malý a nezralý organismus a lékaři tak při zásazích do cévních a žlučových struktur, které mají velikost v řádech milimetrů, museli používat lupové brýle či speciální mikroskop.

„V současné době, čtvrt roku od zákroku, se operované dítě vyvíjí stejně jako ostatní vrstevníci a nemusí ani držet žádnou speciální dietu,” dodal Janoušek.

Transplantace stále nemá alternativu

IKEM transplantace jater provádí od roku 1995. Doposud jich lékaři napočítali 1484, přičemž ve 113 případech se jednalo o dětské pacienty. V posledních letech každoročně přibývá přes 100 transplantací a počty neustále rostou.

„Za uplynulých 22 let, co program transplantace jater v IKEM probíhá, se možnosti léčby posunuly velmi dopředu. Stále se jedná o život zachraňující výkon, který v současné době nemá žádnou jinou léčebnou alternativu. Rozlišujeme mezi pacienty, kteří potřebují transplantaci urgentně, protože jejich játra selhala, a mezi pacienty, kteří trpí chronickým onemocněním. Byť se jedná o velmi složitý operační výkon, většina pacientů se po zákroku vrátí k zcela běžnému životu,“ dodal přednosta kliniky Jiří Froněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám