Hlavní obsah

Kvůli chybě v systému ženě čtyřikrát odebrali vdovský důchod

Právo, Vladimír Klepáč
Brno

Do vleklého sporu v Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) se kvůli nedokonalosti jejího počítačového systému dostala vdova a matka dvou dětí z Ústeckého kraje. Úřad jí od roku 2013 již čtyřikrát mylně odebral vdovský důchod. I když jej pokaždé zpětně zase doplatil, žena žila v nejistotě, jak svou rodinu zajistí.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Pozastavení vdovského či sirotčího důchodu, třeba jen na jediný měsíc, může mít pro rodinu velmi vážné následky,“ řekla Právu veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, na kterou se matka, zoufalá z neustálých tahanic s úřadem, obrátila se žádostí o pomoc. Ombudsmanka ČSSZ požádala, aby chybu odstranila a matku již zbytečně nezatěžovala.

Ženě zemřel manžel v době, kdy měli šestiletou dceru a na cestě bylo další dítě. Chlapeček se narodil až po smrti otce. Matce byl přiznán vdovský důchod, který momentálně činí 7500 korun měsíčně. Každé z dětí dostává sirotčí důchod. Vše bylo až do roku 2013 v pořádku.

Problémy signalizoval podivný způsob vyplácení dávek. Matce a dceři byly jejich důchody posílány na matčin bankovní účet, synův sirotčí důchod byl ale zasílán formou složenky na jeho jméno. Způsobeno to bylo tím, že matka s dcerou podaly žádost o důchod současně a ČSSZ je vede v jedné složce, zatímco syn se narodil až po smrti manžela, a je proto veden v samostatné složce, kterou nelze sloučit se spisem jeho matky.

Kolotoč vysvětlování

Když pak dcera ukončila střední školu, úřad ženě vdovský důchod odebral s odůvodněním, že dívka nedoložila doklad o pokračování studia na vysoké škole a je tedy na ni nutné hledět jako na finančně zaopatřenou osobu. Matka ČSSZ dodala doklad o jejím novém studiu, upozornila, že bez ohledu na stav své dcery pečuje ještě o šest let mladšího nezaopatřeného syna, což by měli úředníci vědět, a má tedy na vdovský důchod nadále plné právo.

Úřad pochybení připustil, vdovský důchod jí přiznal a dlužné peníze doplatil. Jenže pak se totožná situace opakovala znovu a znovu a znovu. Počítačový systém ČSSZ totiž neumožňuje automaticky spárovat s vdovskými důchody i sirotčí důchody, což způsobilo neustálý kolotoč vysvětlování.

Proto se žena rozhodla hledat pomoc u ombudsmanky. Šabatová zdůraznila, že systémy nejsou dokonalé, nicméně tím nejde podle ní omluvit opakování stejných chyb.

Chystá se nový systém

„ČSSZ již slíbila, že bude podobným případům věnovat zvýšenou pozornost. Plánuje vytvořit nový systém, který těmto nesrovnalostem zabrání,“ řekla Právu její mluvčí Iva Hrazdílková.

Reklama

Výběr článků

Načítám