Hlavní obsah

Auto srazilo v jižních Čechách losa

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U jihočeské obce Studánky poblíž hranic s Rakouskem srazil v neděli v noci řidič losa. Letos jde již o druhý případ. Odborníci upozorňují, že populace zvířete, které patří mezi naše nejohroženější savce, se za poslední rok výrazně ztenčila.

Foto: Karel Eibl

Sražená samice losa

Článek

„Opakované srážky aut s losy i pozorování losů, které nám hlásí řidiči, jasně ukazují, že v Pošumaví je nejvyšší čas začít řidiče informovat o výskytu těchto zvířat zvláštní dopravní značkou,“ míní Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích.

O instalaci značek dlouhodobě usiluje i ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

„Znovu jsme se obrátili na ministerstvo dopravy s žádostí o zavedení dopravní značky Pozor los!, jejíž instalaci na vybraných jihočeských silnicích jsme iniciovali přede dvěma lety,” uvedl v souvislosti s posledními případy.

Populace losů v Česku podle odhadů čítá zhruba dvě desítky kusů. Z nich jen za poslední rok čtyři zvířata uhynula. Poslední případ před tím nedělním se odehrál v březnu, kdy losa nedaleko Lipna srazila řidička v autě Mitsubishi Outlander. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Mrtvý los u Lipna

„Jsou-li odhady velikosti české populace správné, pak jsme jen v posledních dvanácti měsících přišli o pětinu losů, kteří u nás žijí,“ upozornil Jirků.

Losi na našem území v minulosti hojně žili. Ve středověku však ve střední a západní Evropě kvůli odlovu vyhynuli a vracet se začali až ve druhé polovině 20. století. V 80. letech odhadovali odborníci jejich počet mezi 30 a 50 kusy. Od 90. let však losů kvůli nehodám a pytláctví znovu ubývá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Potkat v Norsku losa není velký problém.

O jejich návrat do přírody se ve spolupráci s vědci zasazuje organizace Česká krajina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám