Hlavní obsah

Čeští vojáci zasáhli proti teroristům v Mali

Právo, dan
Aktualizováno

Do bojů s teroristy, kteří v neděli obsadili turistické středisko poblíž hlavního města Mali, se zapojili i čeští vojáci, kteří v Bamaku hlídají velitelství mise Evropské unie.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Vojenský zásah v letovisku Kangaba

Článek

Podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce do hotelového komplexu Kangaba, ležícího východně od Bamaka, vyrazily dvě jednotky rychlé reakce složené z českých vojáků ve čtyři hodiny odpoledne. V noci se po boji - všichni v pořádku - vrátili zpět na základnu v Bamaku.

„Po příjezdu do areálu se čeští vojáci zapojili do bojového kontaktu s teroristy a ve spolupráci s příslušníky malijských ozbrojených sil a dalšími složkami poté plnili úkoly při evakuaci a záchraně osob z přepadeného areálu, poskytování první pomoci raněným doprovodu sanitních vozidel,“ uvedl Šulc.

Vojáky ihned ocenil ministr obrany Martin Stropnický i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Naši vojáci, jejichž hlavním úkolem je ochrana velitelství mise, během incidentu prokázali vysokou míru profesionality a připravenosti,“ uvedl Bečvář. Dodal, že většina vojáků je z mechanizovaného praporu z Hranic na Moravě.

Ozbrojenci v neděli přepadli luxusní letovisko Kangaba, které často využívají cizinci, a zabili nejméně dva lidi. Šéfka zahraniční služby EU Federica Mogheriniová v pondělí potvrdila, že o život přišli dva unijní pracovníci.

Během osvobozování komplexu byli zabiti čtyři radikálové. Zachránit se podařilo kolem 36 zákazníků nebo pracovníků hotelu. S odvoláním na ministra bezpečnosti o tom v neděli informovala agentura AFP.

V nestabilní severoafrické zemi operuje řada islamistických teroristických skupin, z nichž nejvýznamnější je Ansar Dine, Murábitún a Al-Káida v islámském Maghribu. V bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí více než 10 tisíc členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v maliské misi pod patronací Evropské unie okolo čtyřiceti vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám