Hlavní obsah

Vláda k Motolu stanovisko nepřijala, rozhodnou poslanci

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Vláda ve středu zaujala neutrální stanovisko k rekonstrukci dětské části pražské Fakultní nemocnice v Motole. Poslanecký návrh napříč politickým spektrem, který projednávala, počítal s tím, že stát by si vzal úvěr 4,2 miliardy korun u Evropské investiční banky splatný do 20 let a za tyto peníze by dětská část Motola byla komplexně zrekonstruována.

Článek

"Jsem se stanoviskem vlády spokojena, návrh nyní půjde do Poslanecké sněmovny, kde o něm rozhodnou poslanci," řekla Právu po jednání vlády ministryně zdravotnictví Marie Součková. Uvedla, že ministerstvo zdravotnictví se nyní bude zabývat tím, jak financování rekonstrukce ještě upřesnit.

"Společně s poslanci, ho dopracujeme do podoby, do níž být dopracován musí, tedy do přesné podoby financování rekonstrukce," uvedla Součková. Sdělila, že se nebude bránit tomu, kdy by byla jako ministryně zdravotnictví pověřena realizací tohoto projektu.

Motol chce s opravou začít ještě letos

"S tímto prvním krokem jsem spokojen, ale úplně spokojen budu, až začneme kopat. Doufám, že všechno dobře dopadne a úvěr bude přijat," řekl Právu ředitel Motola Miloslav Ludvík. "Neumím si představit, že by dětská část nemocnice měla ve stavu, v jakém je nyní, pracovat i dál. Další zimu dětská část Motola prostě nepřežije," řekl Ludvík. Podle něj, pokud úvěr bude schválen, Motol začne s rekonstrukcí v září letošního roku a dokončena by měla být do čtyř let.

Dětská část Motola je unikátní pracoviště v republice. Poskytuje komplexní léčbu o dětské pacienty, a to ve superspecializovaných oborech. Léčí se zde například srdeční vady dětí, onkologická onemocnění, ale i trávicího traktu a podobně.

Kardiocentrum jen ročně provede 450 operací srdcí. Pokud by se peníze na rekonstrukci areálu nesehnaly, dětský areál by z havarijních důvodů musel být uzavřen a děti se srdečními vadami, by se zřejmě musely léčit v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám