Hlavní obsah

Hypnotizér, akupunktura, biorezonance. Kuřáci hledají pomoc, jak se zbavit své závislosti

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Zákaz kouření v restauracích i jiných veřejných prostorech, který začal platit letos na konci května, donutil mnohé milovníky nikotinu, aby se svým zlozvykem skoncovali. Pomoc hledají u odborníků. Kromě přeplněných čekáren u lékařů protikuřáckých klinik, se vytváří fronty i u hypnotizérů nebo odborníků na východní medicínu.

Kuřáci přestávají kouřit. Pomoc hledají u hypnotizérů nebo čínské medicínyVideo: Novinky

 
Článek

Zbavit se nikotinové závislosti není jednoduché. Najdou se sice jedinci se silnou vůlí, kteří to zvládnou sami, ale ve většině případů hledají kuřáci kvůli opakovaným selháním pomoc u odborníků.

Protikuřácká klinika

Už od března vyzvánějí telefony v Centru pro léčbu závislosti na tabáku v Praze na Karlově náměstí. „Podle nátury jsou pacienti rozčílení nebo smutní kvůli delším čekacím termínům. Rozhodně jsme zaznamenali vyšší nárůst zájemců,“ potvrdila Novinkám lékařka Lenka Štěpánková.

Pacientům předepisují lék Champix, který snižuje abstinenční příznaky, navíc se naváže v mozku na místa, kam jinak míří nikotin a kuřák má menší potřebu kouřit, a ještě mu cigareta nechutná.

Kromě toho musí klienti pravidelně docházet na měření oxidu uhelnatého v plicích, měření tlaku a vážení. Lékaři se pacientovi věnují i po psychosociální stránce.

Akupunktura

V odhodlání přestat kouřit může pomoci také akupunktura. Ale i v tomto případě musí být kuřák rozhodnutý skoncovat se svou závislostí. „Je to velice účinná metoda, ale ani ona vás neodnaučí kouřit. Pomáhá zmírnit abstinenční příznaky, srovnat psychiku pacienta a také posílit vůli, aby člověk neměl na cigaretu chuť,“ řekla lékařka z kliniky čínské medicíny Inspirita Dagmar Komárková, podle níž akupunktura obecně harmonizuje tok energie a krve v organismu.

„Používáme tenké jehličky z nerezové oceli, které zapíchneme do akupunkturních bodů, a tím ovlivňujeme správný tok energie a krve, který je tím kouřením narušený,“ objasnila lékařka.

Foto: Novinky

Akupunktura je jednou z oblíbených nástrojů odvykání kouření.

Většinou musí kuřák absolvovat čtyři až šest sezení v týdenních intervalech.

Využít se může také hypnóza

Další možností, jak pomoci s odvykáním je hypnóza. „Člověk se pod vedením odborníka uvolní a sklouzne do nevědomého nebo podvědomého stavu. Tam se otevírají možnosti, jak efektivně měnit podvědomé vzory, modely chování a tak dále,“ uvedl hypnotizér Daniel Lísa. Podle jeho slov patří tato metoda k nejefektivnějším, pro odvykání jsou potřeba dvě až tři sezení.

Lidé mají o hypnózu velký zájem, ale problém nastane ve chvíli, kdy si člověk uvědomí, že ve skutečnosti přestat nechce. Ti, co jsou skutečně rozhodnutí, kouřit přestanou.

Pomoc prostřednictvím biorezonance

Jednou z novinek je takzvaná biorezonance. Odborník přiloží pacientovi na různé části těla elektrody a spustí biorezonanční terapii.

„Velikou výhodou biorezonanční terapie pomocí přístroje Bicom je neinvazivnost a vysoká účinnost. Abstinenční příznaky po absolvování jednoho až dvou sezení se vyskytují jen výjimečně. Klienti po terapii nemají potřebu si zapálit cigaretu, a to vše po hodinovém sezení. Je to šance zvlášť pro ty, kteří se svou závislostí bojují celý život,“ říká praktický lékař Ivo Špaček.

Zákrok je možné rozšířit o elektroakupunkturu ucha, která zesiluje účinnost léčby nebo o antistresový program doporučovaný kuřákům v zátěžovém období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám