Hlavní obsah

Hrdinové od Zborova se zasloužili o stát, usnesli se poslanci

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českoslovenští legionáři vybojovali za první světové války v bitvě u Zborova velké vítězství a významně přispěli k uznání legitimity zahraničního odboje a našeho práva na sebeurčení. Hrdinové od Zborova se zasloužili o stát. Píše se to v usnesení, které ke 100. výročí bitvy přijali ve středu čeští poslanci.

Foto: Profimedia.cz

Česká artilerie u Zborova

Článek

Pro přijetí usnesení hlasovalo 125 poslanců ze 131 přítomných. Zdrželi se Miroslav Grebeníček a Miroslav Opálka z KSČM, předseda hnutí STAN Petr Gazdík, poslankyně T0P 09 Nina Nováková a dva zákonodárci z řad lidovců – ministr kultury Daniel Herman a poslanec Jiří Mihola (podrobnosti o hlasování zde).

V usnesení poslanci říkají, že jsou si vědomi významu bitvy u Zborova pro vznik samostatného československého státu, pro formování bojových tradic naší armády a pro pěstování ducha svobody, občanské hrdosti a lásky k vlasti.

„Oběti československých legionářů přinesly u Zborova velké vítězství a významně přispěly k uznání legitimity zahraničního odboje a našeho práva na sebeurčení. Činy legionářů by neměly být nikdy zapomenuty. Hrdinové od Zborova se zasloužili o stát,” píše se v usnesení.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že usnesení bude vloženo do rekonstruované mohyly na bojišti.

Bitva u Zborova trvala od 1. do 2. července roku 1917. Ukázala, jak významné je nasazení Československých legií na východní frontě.

Reklama

Výběr článků

Načítám