Hlavní obsah

Poslanec usiluje o zákaz kouření v autech s dětmi

Právo, Jiří Novotný

Kuřáci si od 31. května, kdy nabyl účinnosti nový protikuřácký zákon, už nesmějí zapálit v žádném stravovacím zařízení ani na řadě dalších míst. V autě však mohou dál neomezeně holdovat svému zlozvyku. Přítrž tomu chce alespoň pro auta přepravující děti udělat poslanec Rom Kostřica (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Vykouření jedné cigarety v kabině automobilu z ní spolehlivě vytvoří plynovou komoru.

Článek

Pro svůj pozměňovací návrh k vládnímu návrhu protikuřáckého zákona získal Kostřica loni na podzim podporu sněmovního výboru pro zdravotnictví, jehož je členem. Při třetím čtení vládní předlohy ve Sněmovně už podporu nezískal.

Přesvědčí ministra?

Na dotaz Práva, zda tedy svůj boj vzdává, však včera Kostřica odpověděl: „Rozhodně ne, vždyť je velká škoda, že zákaz kouření v autech, v nichž se nacházejí i osoby mladší osmnácti let, v zákoně chybí. Už předchozí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) mne však ujistil, že to lze ještě učinit ministerskou vyhláškou.“

Jak dále Kostřica uvedl, i nynější šéf resortu zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) je zastáncem zákazu kouření v autech s dětmi.

Inspirace zákonem z první republiky

„Setkám se s ním v příštím týdnu a pokusím se ho přesvědčit, aby to do ministerské vyhlášky skutečně dal,“ prozradil svůj záměr Kostřica. Poslanec argumentuje tím, že rodiče jsou i podle zákona povinni pečovat o zdraví svých dětí.

Tato péče by se měla mimo jiné projevovat také v tom, že je nebudou vystavovat pasivnímu kouření. „V autě, kde jsou děti, si slušný člověk i bez zákazu nezapálí. Přesto tak většina kuřáků mezi řidiči nečiní, a bez zákazu se to tedy neobejde,“ tvrdí Kostřica. Jak potvrdil, ve svém návrhu se inspiroval zákonem, který v tehdejším Československu platil v letech 1932 až 1951 a striktně řidičům zakazoval za jízdy kouřit. „Ten zákon byl prý zrušen po připomínkách dělníků, že si nemohou ve vozidlech na cestě ze směny zapálit. Zákaz kouření v automobilech s dětmi však v současné době platí například ve Velké Británii, Francii, Kanadě, Austrálii, Itálii a uvažuje o něm řada dalších států,“ vyčíslil Kostřica.

Pro takový zákaz na českých silnicích je Ústřední automotoklub ČR i řada dopravních expertů. Není divu, vždyť vůbec nejčastější příčinou dopravních nehod je nevěnování se řízení, mezi něž patří také cigareta za volantem.

Nebezpečný rituál

„Kuřácký rituál při řízení auta může být stejně nebezpečný jako odesílání textové zprávy z mobilního telefonu. Tedy spojený s šestinásobným nárůstem rizika havárie oproti motorizovanému kolegovi nepodléhajícímu kuřáckým choutkám. Pravidelní kuřáci navíc čelí dvojnásobnému riziku úmrtí na následky komplikací při léčení zranění utrpěných při případné nehodě,“ tvrdí Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Vykouření jedné cigarety v kabině automobilu z ní spolehlivě vytvoří plynovou komoru. Obzvláště citlivé na vdechování cigaretového kouře jsou právě děti. Ve zvýšené míře se u nich projevuje riziko vzniku syndromu náhlého úmrtí, zánětu středního ucha i onemocnění dýchacích cest.

„U dětí, které jsou při přepravě pravidelně vystavovány cigaretovému kouři, hrozí ve srovnání s jejich vrstevníky přepravovanými bez doprovodu cigaretového dýmu několikanásobně vyšší pravděpodobnost, že se samy v budoucnu stanou aktivními kuřáky,“ varuje Budský.

Reklama

Související články

Klubovny pro kuřáky se kontrol nebojí

Jako hub po dešti bude v Česku zřejmě přibývat restaurací, barů a kaváren označených jako LIBERTAS Smoke‘n’Taste Club (LSTC). Promění se v klubovny, které...

Výběr článků

Načítám