Hlavní obsah

Bělobrádek: Zvažme návrat poplatků za nemocniční lůžko

Právo, Jan Martinek

Otázka nemocničních poplatků je opět na stole. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka by se měl kvůli vysokým nákladům na léčbu vážných chorob zvážit návrat k poplatkům za hospitalizaci. Předseda KDU-ČSL to uvedl ve středu na tiskové konferenci při příležitosti Světového dne roztroušené sklerózy. Bělobrádek touto chorobou trpí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Na roztroušenou sklerózu úspěšně zabírá biologická léčba, která je ale velmi nákladná. Loni si ji mohlo dovolit zhruba 6000 klientů VZP z celkem 20 tisíc pacientů žijících v Česku.

Podle Bělobrádka je proto otázkou, zda by lidé neměli platit v omezeném režimu za pobyt v nemocnici, aby zbylo na léčbu závažných nemocí.

Stokorunový poplatek za den hospitalizace byl po verdiktu Ústavního soudu zrušen od ledna 2014. Současná vládní koalice se na tom nyní neshoduje: rezolutně proti je soc. dem. „ČSSD žádný návrat poplatků ve zdravotnictví podporovat nebude. Ani teď, ani po volbách. Nechceme zvyšovat spoluúčast pacientů, pro rodiny s dětmi a seniory by to byl vážný problém,“ sdělil Právu premiér Bohuslav Sobotka.

Naopak lídr ANO Andrej Babiš, který už dřív litoval, že byl tento poplatek zrušen, diskusi připustil. „Debatě o zavedení přiměřených poplatků se nebráníme, je však třeba, aby byly jasně stanovené ochranné limity pro sociálně zranitelné občany, jako jsou důchodci či lidé v hmotné nouzi,“ řekl Právu Babiš.

„Došlo na naše slova“

Pravicová opozice by návrat poplatku za lůžko uvítala. „Je vidět, že dochází na naše slova. Když vládní koalice poplatky rušila, upozorňovali jsme, že ty peníze budou někde chybět. Je nám líto, že na to KDU-ČSL přichází, až když je pozdě, ale diskusi bránit nebudeme,“ uvedla pro Právo místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová, podle které je sociálně citlivě nastavená spoluúčast ve zdravotnictví nutná.

Podle předsedy ODS Petra Fialy je třeba ujasnit si koncepci zdravotnické politiky. „Diskuse o spoluúčasti pacientů nad rámec zdravotního pojištění je potřebná. Poplatek za to, že ležím v nemocnici, kde mám stravu, má logiku. Veďme o tom debatu, ale vystřelovat jednotlivé nápady, že tento poplatek zavedu a toto zruším, to není správná cesta,“ řekl Právu Fiala.

Téma poplatků za lůžko před časem rozvířil prezident Miloš Zeman výrokem směrem k penzistům. „Stovka denně za hospitalizační poplatek nikoho nezabije. Bude vás to stát tři tisíce měsíčně. Průměrný starobní důchod je 11 tisíc, pořád nebudete o žebrácké holi,“ řekl. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám