Hlavní obsah

Senát zamítl zpřísnění podmínek pro zaměstnávání cizinců. Je to protiústavní, řekl Dientsbier

Novinky, bja, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři zamítli sněmovní verzi novelu zákona o zaměstnávání cizinců. Členové horní komory kritizovali především omezení práva na slučování rodin cizinců. Senátor a člen ústavně-právního výboru Jiří Diesntbier zákon označil za protiústavní a v rozporu s lidskými právy. Podle něj jde o katastrofu. Pro zamítnutí bylo 42 ze 73 přítomných.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

„Musím setrvat na závěru, že v této podobě je návrh neústavní, v rozporu s lidskoprávními normami a v rozporu s evropským právem,” uvedl Dienstbier s tím, že jenom omezení možnosti sloučení rodin je v rozporu se šesti evropskými směrnicemi. Návrh je podle něj katastrofální.

Ministr vnitra a předkladatel zákona Milan Chovanec (ČSSD) argumentoval, že ačkoli vláda chce podporovat migraci, která bude přínosem pro Česko, na druhé straně musí dbát i zohledňovat i bezpečnost této země.

Proti apelu na bezpečnost se ale vymezil senátor Václav Láska (bezpartijní). „Je nám to předkládáno jako zákon, který má zvyšovat bezpečnost Česka, bezpečnost v souvislosti s migrací. Domnívám se, že to tak úplně není. Pokud se podíváte na jednotlivé změny, které nám přináší, tak málokterou můžete označit za změnu, která přináší jakékoli zvýšení bezpečnosti České republiky v souvislosti s migrací,” uvedl Láska.

Senátní ústavně právní i zahraniční výbor navrhly zákon zamítnout. Protože změny schválené ve Sněmovně jsou v rozporu s některými evropskými směrnicemi.

„Předpokládám, že senátní návrh bude přehlasován a zákon bude platit v původních podmínkách,“ uvedl po hlasování s senátu Chovanec.

Možnost zastavit azylové řízení

Naopak pro přijetí normy byli senátoři Jan Veleba (SPO) a Ivo Valenta (nezávislý).

Novela, která prošla Sněmovnou, dávala například možnost zastavit azylové řízení, pokud se cizinec bez závažného důvodu k řízení nedostavil, předložil padělané doklady nebo pokud lhal. Řízení by také ovlivnilo, pokud by cizinec spáchal úmyslný trestný čin

Novela měla také ukončit nelegální zaměstnávání cizinců přes pracovní agentury. Zavedla také pojem nespolehlivého zaměstnavatele, kterým se stane v případě zadlužení, neplacení pojistného za zaměstnance nebo v případě nelegálního zaměstnávání. Takové firmy by už nesměly cizince zaměstnávat.

Původním záměrem novely z pera ministra vnitra Chovance bylo ulehčit cizincům podnikání a práci v ČR. Pracující cizinci budou moci v Česku zůstat půl roku, aniž by museli po třech měsících prodlužovat vízum. V případě, že se jejich podnikání bude týkat významné investice, budou v ČR moci pracovat až pět let. Chovanec původně navrhoval dva roky, pozměňovací návrh ale dobu prodloužil.

Reklama

Výběr článků

Načítám