Hlavní obsah

Od července vzrostou platy pracovníkům v sociálních službách téměř o čtvrtinu

Novinky, bja

Ministři ve středu odsouhlasili zvýšení tarifních platů sociálním pracovníkům o 23 procent a o 9,4 procenta pak vzrostou platy nepedagogickým pracovníkům a zaměstnancům v kultuře. Zvýšení by mělo platit od 1. července. Informoval o tom předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

Nařízení, které mění tarifní tabulky, projednávala ve středu vláda, výsledek jednání oznámil na Twitteru Sobotka.

Vládním nařízením ruší tři z devíti platových tříd. Pracovníci s nízkými výdělky se proto přesunou do vyšších platových tříd.

Na nízké výdělky sociálních pracovníků si dlouhodobě stěžovali odbory i poskytovatelé péče. Kvůli nim totiž v Česku chyběly tisíce ošetřovatelek a pečovatelek, které se měly starat o seniory a postižené.

„Není to varianta, která nejvíce zatěžuje státní rozpočet. Je to varianta kompromisní, takže jsem s tím souhlasil,” řekl ještě před jednáním vlády nový ministr financí Ivan Pilný (ANO) s tím, že k tomu má několik podmínek.

Jednou z nich je, že už nebudou žádné požadavky, které by zatížily rozpočet pro rok 2017. Dále požádal ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD), aby ve svém rozpočtu našla prostředky na zvýšené mzdy.

Anketa

Je správné zvýšení platů pracovníkům v sociálních službách, kultuře a nepedagogickým pracovníkům?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 282 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám