Hlavní obsah

ČSSD nehodlá rušit zákaz vládní spolupráce s KSČM

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani na nadcházejícím sjezdu ČSSD patrně nebude zrušeno usnesení bohumínského sjezdu soc. dem. z roku 1995, které je ve straně interpretováno jako zákaz spolupráce s komunistickou stranou na centrální úrovni.

Článek

Svědčí o tom většinový názor funkcionářů ČSSD ve včerejší anketě Práva. Šéf soc. dem. Vladimír Špidla řekl: "Probíhá debata, ale já bych nic neměnil."

Podle místopředsedkyně Marie Součkové není co měnit, protože voliči dali hlas ČSSD především kvůli tomu, že nebude spolupracovat s komunisty. "Nevidím vůbec žádný důvod k tomu, aby se zrušení bohumínského usnesení na sjezdu projednávalo," dodala Součková.

Další místopředseda Zdeněk Škromach k usnesení poznamenal: "Existuje a nemá cenu ho neustále oživovat. Dá se s ním žít a dokud nebudeme chtít uzavřít vládní koalici s komunisty, tak nám v ničem nebrání."

Nově zvolený předseda poslanců soc. dem. Petr Ibl řekl, že ke změně bohumínského usnesení není atmosféra.

Podle ministra kultury Pavla Dostála platnost tohoto zákazu zvláště v době, kdy KSČM chce nahradit na levici soc. dem., je daleko větší než v roce 1995, kdy bylo usnesení přijato. "Pokud chceme spáchat kolektivní sebevraždu, tak se spojme s komunisty, ale v tom případě beze mne," prohlásil Dostál.

Rovněž místopředsedkyně Sněmovny za ČSSD Jitka Kupčová uvedla, že by se sociální demokraté tímto usnesením neměli na sjezdu zabývat.

Antonín Sýkora, poslanec z Moravskoslezského kraje, kde KSČM má silnou pozici, řekl, že je proti zrušení zákazu spolupráce na centrální úrovni. "Ale na komunální úrovni by mohla spolupráce pokračovat," dodal Sýkora.

"Usnesení je zbytečné"

Další skupina soc. dem. představitelů měla poněkud odlišný postoj. Vicepremiér Pavel Rychetský označil bohumínské usnesení za zbytečné. "Na to, s kým ta která strana půjde do koalice, je zbytečné přijímat usnesení. V tuto chvíli nepřekáží, tato formalizovaná podoba se mi ale jeví jako svým způsobem nedůstojná," uvedl Rychetský.

Podle něj projednávat na sjezdu zrušení bohumínské rezoluce je možné jenom tehdy, až se strana rozhodne centrální koalici s KSČM uzavřít. "V tuto chvíli nepochybně pro to není žádný důvod," dodal Rychetský. 

Poslanec Robert Kopecký uvedl: "Myslím si, že bychom měli nahradit toto usnesení něčím smysluplnějším, to znamená spoluprací v sociální oblasti a v oblastech, kde jsou ty programy blízké."

Podle poslance Michala Krause usnesení, která negativně vymezují stranu vůči jakýmkoli politickým subjektům, činí více problémů než užitku. "Osobně bych byl raději, kdyby takové usnesení nebylo. Nicméně si nedovedu představit, jestli by bylo lepší teď ho zrušit," dodal Kraus.

Výběr článků

Načítám